FOKUS: ER GRATIS ARBEJDE VEJEN TIL ET FAST JOB?: Karen får kun tilbud om gratis arbejde

26. apr 2011, 22:45
Karen søgte mange job, men blev først inviteret til samtale, da hun søgte de ulønnede.

47 ansøgninger og ikke et eneste svar. Det er virkeligheden for den 26-årige kontorassistent Karen.

I tre måneder søgte Karen arbejde. Hun fik i den periode ikke svar på de fleste ansøgninger.

Når hun gjorde, var det afslag.

"Det var som at kaste ansøgningerne i et sort hul," forklarer hun.

Men så ændrede Karen overskriften på ansøgningerne, og hun fik pludselig svar på sine e-mails og breve.

"Jeg begyndte efter tre måneder som arbejdsløs at sende uopfordrede ansøgninger om ulønnet praktik og job med løntilskud i stedet for rigtige job. Da blev jeg hurtigt inviteret til den første samtale," siger Karen.

På en uge i februar måned fik hun således tre invitationer til samtale.

Hun er nu ansat i løntilskud på et sjællandsk kommunekontor.

"Jeg arbejdede her først i ulønnet praktik i en måned, så lavede vi en ny kontrakt, hvor jeg skrev under på en stilling med offentligt løntilskud. Jobcenteret skiftede bare en enkelt linie tekst ud i aftalen," fortæller Karen.

Udvidet til 13 uger

Med regeringens nye forslag til en 'ungepakke' til bekæmpelse af problemet med stor ungdomsarbejdsløshed, er perioden for lediges virksomhedspraktik blevet udvidet fra fire til 13 uger.

Fremover vil det altså kun blive nødvendigt for arbejdsgiveren og den ledige at forlænge aftalen, hvis den varer længere end tre måneder. Det har ført til kritik af ordningen for at være skjult virksomhedsstøtte - på grund af den mængde billig arbejdskraft, som virksomheder og det offentlige let kan få ud af den.

Den kritik er Karen enig i.

"De blev glade til samtalen, da de hørte, jeg havde en kontoruddannelse, for de havde lige fyret et par på kontoret," forklarer hun.

Karen er glad for sin løntilskudsstilling, for i øjeblikket hænger jobbene ikke på træerne. Men oplevelsen har sat tanker i gang:

"Det er meget deprimerende, når jeg har skrevet så mange ansøgninger, at jeg først bliver inviteret til samtale, når mine jobansøgninger er stilet mod job, hvor lønnen er de dagpenge, jeg får i forvejen," slutter hun.

Af hensyn til karrieren ønsker Karen ikke at stå frem med sit fulde navn.