Kan koste på lønnen at skifte efternavn

5. maj 2010
Kvinder, der tager deres mands efternavn, bliver betragtet som dummere og mindre ambitiøse og bliver tilbudt mindre i løn viser undersøgelse fra Tilburg University i Holland

Der er så yndigt at følges ad.. ..Men frygteligt dyrt at skifte efternavn. Faktisk kan det koste kvinden over 2.6 million kroner i tabt livstidsindtjening. Det viser en undersøgelse fra Tilburg Univeristy i Holland.

Ifølge undersøgelsen bliver kvinder, der tager deres mands efternavn eller vælger kompromisløsningen med bindestreg, anset for at være mindre intelligente, kompetente og ambitiøse end kvinder, der hedder det samme efter brylluppet.

De navneskiftende kvinder havde også lavere sandsynlighed for at få det chefjob, de søgte. Ydermere blev de tilbudt omkring 6400 kroner mindre om måneden. Set over et helt arbejdsliv bliver den lønforskel, ifølge forskerne, til 2.6 million danske kroner.

Forfatterne bag undersøgelsen om navneskift har lavet adskillige forsøg med studerendes opfattelse af fiktive kvinder, der blev beskrevet ens bortset fra oplysningen om, hvorvidt de var gift, og om de havde ændret efternavn.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Fordommene om navneskiftende kvinder kan godt overføres til danske forhold, mener Sanne Udsen, ph.d. i arbejdsmarkedsforhold og forfatter til ”Håndbog for Karrierekvinder.”

”Det er et interessant resultat. Der er selvfølgelig forskellige traditioner for navneskift, og jo mere, man stikker ud, jo stærkere bliver reaktionerne. Der er store følelser involveret i navneskift - det kan man se på alle de reaktioner Tine Aurvig-Huggenberger fik fra feminister, da hun ændrede navn fra Brøndum,” siger Sanne Udsen.

Omsorgsfuld men dum

Som del af undersøgelsen vurderede 193 studerende de fiktive kvinder med eget eller med mandens efternavn eller med bindestreg mellem de to. Og testpersonerne viste sig, at opfatte kvinder med mandens efternavn, som mere omsorgsfulde, mere afhængige, mindre intelligente, mere følelsesbetonede, mindre kompetente og ambitiøse end kvinder, der beholdt deres pigenavn.

Kvinder, der beholdt deres efternavn efter brylluppet, blev derimod tillagt færre traditionelt feminine værdier. De blev anset som mindre omsorgsfulde, mere selvstændige, ambitiøse, intelligente og kompetente på niveau med mænd og ugifte kvinder med og uden samlever.

Et knæfald for undertrykkelsen

Den tidligere næstformand i LO, Tine Aurvig-Huggenberger, blev overrasket over, hvor stærke reaktioner det udløste, da hun skiftede navn ved sit bryllup.

”Det var alt fra ’Gud, hvor er det vildt besværligt’ til det meget forargede. At jeg nærmest havde gjort knæfald for tidligere tiders kulturelle undertrykkelse af kvinder, som de havde brugt mange år på at bekæmpe,” siger Tine Aurvig-Huggenberger, der stadig er forbavset over, at alle overså, at hendes mand også tog hendes fødenavn ’Aurvig’, så de kom til at hedde det samme. Hun har dog ikke fortrudt sit navneskift.

6400 kroner mindre i løn

Undersøgelsen fra Holland konkluderer ikke bare, at man kan risikere mindre i løn ved at smide sit efternavn - man kan også blive set som mindre egnet til en chef-titel. I undersøgelsens sidste del blev de studerende sat til at vurdere ansøgninger og c.v.'er fra ansøgere til et job som HR-chef.

Af cv.erne fra de kvindelige ansøgere fremgik det, om de var gift. Om de havde samme efternavn. Eller havde beholdt deres pigenavn. Testgruppen vidste ikke, at undersøgelsen handlede om efternavne, men vurderede, om ansøgerne skulle have jobbet, og hvad de skulle have i løn.

De fiktive kvinder, der havde skiftet navn, havde lavere sandsynlighed for at blive tilbudt jobbet. Og blev tilbudt mindre 6400 kr. mindre i løn om måneden.

Sanne Udsen mener, at man skal tage beløbet i undersøgelsen med et gran salt, men nøje overveje et eventuelt efternavns-skifte.

”Som kvinde skal man under alle omstændigheder aldrig skrive noget om sit privatliv i et C.V. Mænd skriver, de er gift, fordi det udviser stabilitet, men det er ikke en fordel for kvinder, siger Sanne Udsen.

 

Navneskift
  • I den sidste opgørelse for kvinders navneskift efter ægteskab i Holland fra 2005 var tallene for navneskift:
  • 74.8% partners navn
  • 7.3% begges navne
  • 15.4% eget navn
  • Der findes ingen danske tal for navneskift i forbindelse med ægteskab.