Lennart Damsbo-Andersen er enig med VVS'er i, at der skal gøres noget ved lovgivningen om asbest. Foto: Steen Brogaard / Folketingets Presse

Politiker om kræftramt håndværker: "Kommer det her til at ramme mig?"

3. jul 2019
Folketingspolitiker Lennart Damsbo-Andersen (S) er udlært tømrer og kan godt forstå kritikken fra den kræftramte håndværker Dan Henriksen.

A4 Nu kunne søndag fortælle om VVS’eren Dan Henriksen, der er dødeligt syg af kræft efter at have været udsat for asbest på jobbet. Han mener, at politikerne hurtigst muligt bør gøre det lovpligtigt, at ældre bygninger skal undersøges for asbest, før man begynder at arbejde på dem. 

LÆS OGSÅ: Dan arbejdede i asbest-bygning: Har kun få måneder tilbage at leve i

Folketingsmedlem Lennart Damsbo-Andersen (S) er udlært tømrer og har også arbejdet i bygninger med asbest. Historien om Dan Henriksen gjorde derfor et særligt indtryk på politikeren:

- Det er forfærdeligt. I mange år har jeg tænkt: "Kommer det her til at ramme mig?", siger Lennart Damsbo-Andersen til A4 Nu.

Det er cirka 20 år siden, at Dan Henriksen som blikkenslagerlærling blev sendt ind for at renovere et gammelt kursuscenter, hvor der senere blev opdaget asbest.  

Du kan se en video med Dan Henriksens her:

"Lige nu er der ingen krav om, at man skal undersøge noget som helst, og det koster menneskeliv."

Slået op af A4 NuOnsdag den 3. juli 2019

Asbest blev forbudt i 1986, og bygninger ældre end det kan derfor indeholde materialet. Men asbest kan være svært at genkende, og det er derfor ikke altid til at vide, om en bygning indeholder det farlige produkt.

Fakta om asbest 

HVAD ER ASBEST?

Det består af ekstremt små fibre, som skader vores lunger, når vi indånder dem. Det kan føre til alvorlige lungesygdomme som kræft og asbestose.

ER DU I TVIVL? 

Det er ikke altid let at se, om materialet er asbestholdigt, men er du i tvivl, kan du få lavet en analyse af produktet. Der findes flere analysefirmaer, som kan give dig svar inden for 24 timer. Du skal blot sende en lille prøve af materialet, så får du resultatet. Det er din arbejdsgiver, der skal betale for denne prøve. Er du i tvivl – kontakt din sikkerhedsrepræsentant.

HVOR FINDER DU ASBESTEN?

Engang var asbest et meget brugt byggemateriale, så du kan finde det i bygningsmaterialer fra før 1986, hvor det blev endeligt forbudt at anvende asbest. Inden du skal i gang med en arbejdsopgave, skal det være vurderet, om der er risiko for at møde asbesten. Bygherren, den rådgivende eller din arbejdsgiver skal have taget denne vurdering, inden arbejdet sættes i gang.

Kilde: Medlemsbladet Blik & Rør

Lennart Damsbo-Andersen ser gerne, at man stopper med at indkaplse asbesten, når man opdager materialet i ældre bygninger. De små fibre skal fjernes, mener han. 

LÆS OGSÅ: Kræftramt håndværker med opsang til politikerne: "Det er noget svineri

- Det kan være, der er kolleger om 20-30 år, der møder asbesten, og så bliver de udsat for det. De risikerer at blive syge og dø af det, siger Lennart Damsbo-Andersen.

Hvem skal betale for det?

Holder lægernes dom stik, har Dan Henriksen et halvt år tilbage at leve i. Han foreslår, at alle bygninger fra før 1986 testes for asbest, så andre ikke udsættes for det samme som ham. Den socialdemokratiske politiker mener, at foreslaget kan være svært at realisere. 

- Det er lidt uoverskueligt. Hvem skal betale for det? Jeg er klar på at diskutere total registrering, men lige nu og her er det svært at realisere, siger Lennart Damsbo-Andersen, der mener, at det er mere overskueligt at undersøge bygninger, så snart de bliver sat til salg eller skal renoveres.

 - Så finder man alle dem, der kommer håndværkere ind i, siger Lennart Damsbo-Andersen, der mener, at der mangler oplysninger og vejledninger ved faren i forbindelse med håndtering af asbest. 

- Folk bliver stadig syge af at arbejde med asbest, siger politikeren, der råder håndværkere til at sige fra over for arbejdsgiveren, hvis de bliver sat til at arbejde et sted med asbest.