OK 2013: Kampklar: Lærere væbner sig til lockout

23. feb 2013, 06:00
Lærere ruster sig til krisekommunikation under en konflikt, hvor de bliver smidt ud af skolerne og udelukket fra skolernes intranet som en del af af konflikten med kommunerne og regeringen

Konflikten om lærernes tavletid trappes op.

I disse dage indsamler tillidsfolk og kredsformænd private mailadresser på de 56.000 folkeskolelærere.

Det bekræfter kredsformænd fra Danmarks Lærerforening flere steder i landet overfor Avisen.dk.

Lærerne samler mailadresser for at Danmarks Lærerforening hurtigt kan komme i kontakt med medlemmerne. Det får de brug for, hvis de i løbet af foråret bliver smidt ud af skolerne på grund af uenigheden med Kommunernes Landsforening og regeringen, der vil have lærerne til at undervise mere.

"Vi vurderer et lockout som en yderst realistisk mulighed. Derfor er vi i fuld gang med at ajourføre mailadresser, så vi kan få fat i folk i tilfælde af en eventuel konflikt," siger formanden for Hvidovre Lærerforening, Flemming Eibye Ernst.

Lockout er meget realistisk mulighed

Den vurdering er han ikke alene om. Også arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen, arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet.

Han kalder det for 'meget sandsynligt', at det ender med lockout, hvis KL ikke kan lave en frivillig aftale med lærerne. Så har de kun konfliktvejen, siger han.

”Det er meget realistisk medmindre Danmarks Lærerforening kaster håndklædet i ringen, fordi de tænker, at det ender med et regeringsindgreb, og derfor ikke gider brænde en masse strejkekroner af,” siger Flemming Ibsen.

Lærerforeningen og Kommunernes Landsforening (KL) mødes på tirsdag til det afgørende forhandlingsmøde om den ny arbejdstidsaftale for lærerne.

Rokker mødet ikke ved uenigheden, er lærerne og kommunerne godt på vej i Forligsinstitutionen. Nytter det heller ikke, ender det med, at kommunerne lockouter lærerne. Det vil sige, at de nægter lærerne adgang til skolerne og stopper udbetalingen af lø,n indtil man er enige om en aftale.

"Vi har også informeret lærerne om de gældende regler: Man skal forvente, at man ikke kan komme på sin arbejdsplads, at man skal aflevere de elektroniske hjælpemidler, som man har fået stillet til rådighed - eksempelvis Ipad," siger Flemming Eibye Ernst.

Stormøde i København før afgørende forhandling

Normalt kommunikerer lærerne via skolekom, men der har været tvivl om, hvorvidt kommunerne kan lukke skolekom ned som en del af en lockout.

"Der har været tvivl om det, så for at være på forkant samler vi mailadresserne ind," siger Jan Knærkegaard, næstformand for Aalborg Lærerforening.

På mandag tager både han og formanden fra Aalborg Lærerforening til København. Danmarks Lærerforening har inviteret kredsformændene til møde inden de kritiske forhandlinger tirsdag.

"Vi skal høre noget om, hvor det kan bære hen. Vi er selvfølgelig bekymrede, for vi ved ikke hvad den ny aftale indbærer. Både for en heldagsskole og for en aftale om arbejdstid, der indebærer at rammerne er væk, så enhver er sin egen lykkes smed," siger Jan Knærkegaard.

Danmarks Lærerforening bekræfter indsamlingen af underskrifter.

"Kommunernes Landsforening har trappet konflikten op gennem de seneste to år. Jeg tror godt, de kunne tænke sig at lockoute lærerne. Så er vi nødt til at kunne komme i kontakt med medlemmerne, for at kunne handle og holde sammen," siger formand for overenskomstudvalget Gordon Ørskov Madsen.