Nyhed:
Forsker med advarsel: "Kampen for ligestilling er skyllet ud med badevandet"

CArsten_Holdum_PFA
"Kampen for ligestilling er skyllet ud med badevandet", siger forbrugerøkonom Carsten Holdum fra pensionsselskabet PFA. Foto: Pr-foto
4. sep. 2019 20.50
Kvinder halter økonomisk efter mændene både i arbejdslivet og bagefter, viser ny analyse. Det skyldes, at kvinder vælger de samme uddannelser som for 20 år siden. Løngabet vil fortsætte de næste 50 år, spår PFA.

- Jeg er et barn af 70'erne, hvor der var ølejre, lilla stofbleer og ligestillings-debat i stor stil. Nu kan jeg konstatere, at hele kampen for ligestilling er skyllet ud med badevandet.

Sådan siger forbrugerøkonom i pensionsselskabet PFA Carsten Holdum til A4 Arbejdsliv. 

LÆS OGSÅ: Ugen på Hæld: Derfor skal mænds barsel øremærkes

Den ramsaltede bekmærkning falder på baggrund af en ny analyse fra PFA. Den viser, at kvinder stort set vælger de samme uddannelser i dag som for 20 år siden.

Det vil sige i høj grad omsorgsfag eksempelvis sygeplejerske og sosu. Og alle de mange kvinder, der går på universiteterne er i høj grad inden for de humanistiske fag som jura og teologi. 

Firkantet sagt går kvinderne efter omsorgsfag og humaniora. Mændene derimod jagter penge, karriere og kaster sig over naturvidenskabelige fag
Carsten Holdum, økonom, PFA Pension

- Firkantet sagt går kvinderne efter omsorgsfag og humaniora. Mændene derimod jagter penge, karriere og kaster sig over naturvidenskabelige fag, forklarer Carsten Holdum. 

I den nye analyse har man set på, hvad det er for nogle uddannelser, som nye studerende begynder på her i efteråret. Her kan man for eksempel se, at blandt de optagede på naturvidenskabelige udddannelser er 36 procent i år kvinder. I 1999 var andelen af kvinder 32 procent. 

(Artiklen fortsætter under grafikken)

Som konklusion i analysen skriver Carsten Holdum:

"Der er i 2019 fortsat store kønsforskelle i valg af uddannelse. Kvinder vælger længere uddannelser end mænd,
men det er typisk uddannelser med lavere løn end de uddannelser, mænd vælger. Dermed vil løn- og pensionsgabet mellem kønnene på aktuelt 20 procent med stor sandsynlighed fortsætte i op til 50 år frem."

Med andre ord: Ikke nok med at kvinder i gennemsnit får mindre i løn end mænd. De er også fattigere som ældre end mænd. 

Hvorfor bliver kvinder ved med at rende i deres mødres fodspor, når de vælger uddannelse?

- Generelt set er det vel sådan, at kvinder af biologiske årsager efter at have båret rundt på en baby i ni måneder bliver følelsesmæssigt mere knyttet til børn end os mænd. Så af den årsag er mange kvinder mere anlagt for at drage omsorg end mænd, siger Carsten Holdum og fortsætter:

- Kultur spiller også en stor rolle i forhold til kvinders uddannelsesvalg. Hvad er normen? Og hvad bliver man påskønnet for som kvinde?, siger han.

- Hvis du får at vide som barn, at du er sød, når du går i pænt tøj og opfører dig pænt, så former det dig. Hvorimod hvis du som pige hele tiden kommer med skrammer på knæene, og er den, som kravler højest op i træet, ja så kan du hurtigt få en udfordring med hele tiden at skulle forklare dig, siger Carsten Holdum.

Kvinderne skal simpelthen op af stolene
Isabella Beck Jørgensen, kommunikationsansvarlig i Female Invest

En af dem, der ved en masse om kvinders økonomiske forhold, er Isabella Beck Jørgensen. Hun er kommunikationsansvarlig i Female Invest. Det er en investeringsforening, som hjælper kvinder med formueforvaltning og kæmper for økonomisk ligestilling. Hun mener, at kvinder i høj grad selv kan ændre på deres økonomiske situation.

- For at kvinder kan tjene mere i løbet af arbejdslivet, er de nødt til at turde tage mere ansvar. De skal simpelthen op af stolene og arbejde på at stige i graderne. Hvis du klart fortæller din arbejdsgiver, at du er på og gerne påtager dig opgaver med eksempelvis at undervise kolleger eller koordinere opgaver, så bliver det bemærket, siger Isabella Beck Jørgensen til A4 Arbejdsliv. 

Hun har en klar opfordring til kvinder om at have større fokus på beløbene på deres lønsedler. 

- Kvinder skal blive bedre til at insistere på at få lønforhandlinger oftere. Alt for få kvinder får det anerkendende skulderklap, som ligger i en lønforhøjelse. Og så vil jeg da stærkt opfordre alle kvinder til at have fokus på, om de får nok uddannelse, siger Isabella Beck Jørgensen. 

Download analysen fra PFA her.