Kampagneflop: Lige nu ædes din pension

29. jul 2012
Få samler deres pensioner trods kampagne, der gør det gratis at flytte små opsparinger

Det er nu over et halvt år siden, det blev gratis at flytte små pensionsopsparinger. Men det har ikke startet en lavine af pensionsflytninger.

Kampagnen om Pensionsoprydning blev skudt i gang på DR Penge 1. februar. Under og efter udsendelsen loggede over 100.000 danskere ind på pensionsinfo.dk for at få et overblik over deres opsparing. Men for mange blev det ikke til mere vurderer pensionsrådgiver Jørgen Svendsen.

Mange har snakket - de færreste har handlet

”Det er blevet en storm i et glas vand. Mange har snakket om at flytte pensioner, men jeg tror de færreste har gjort noget ved det,” siger Jørgen Svendsen, der er pensionsrådgiver og tidligere direktør i pensionsbranchen.

Han vurderer, at der står 500 milliarder kroner i pensionsselskaberne i store og små glemte pensioner. Er du 40 år gammel har du i snit fået spredt din pension tre forskellige steder. De fleste glemmer nemlig at tage deres pensionsopsparing med, når de skifter job og starter en ny pensionsordning.

koster op til 750 kroner om året

Det kan koste mange penge. Pensionsselskaberne tager 400-750 kroner om året i gebyr for hver pensionsopsparing. Så har du flere småpensioner, som du ikke længere betaler til, bliver de stille og roligt ædt op. De renter de trækker, kan være mindre end det årlige gebyr.

De helt små pensioner fra sommerferiejob eller vikariater har det ofte været helt umuligt at redde. Ofte kostede det 1500 kroner at flytte en pensionsordning, så en lille slat penge blev ædt op af flyttegebyret.

Jørgen Svendsen mener, man skal tage sine småpensioner alvorligt.

”Ingen gider beskæftige sig med det. Men hele rodet kan smuldre mellem fingrene på en. De penge man har i tidligere opsparinger står måske i pensionsprodukter, der er forældede, og man er ikke opmærksom på, at få den flyttet over i nye og bedre ordninger,” siger han.

Frit lejde uden effekt

De næste to år, 2012 og 2013, er der frit lejde til at få ryddet op i sit pensionsrod. Pensionsselskaberne har indgået en aftale om, at det er gratis at flytte pensionsordninger under 20.000 kroner til en pensionsordning i dit nuværende job.

I  Danica Pension har 2417 flyttet småpensioner de sidste halvår. Det er flere end sidste år, men under en halv procent af Danicas 600.000 kunder.SEB Pension med 300.000 kunder kan derimod ikke mærke nogen forskel, og PensionDanmark kan pt. ikke opgøre tallet.

Sampension, der har 300.000 kunder, har 4500 flyttet småpensioner. SamPension tager normalt ikke gebyr, men har forsøgt at råbe kunderne med de små pensioner op på pensionsinfo.dk. Her kommer en pop-op boks, der fortæller at du har en lille pension, det måske kan betale sig at flytte. Det har gjort en forskel.

”Der er sket en markant stigning i antallet af pensionsflytninger. Det er steget måned for måned, siden kampagnen for pensionsoprydning blev sat i gang. Det ser ud til, at kendskabet til flyttemulighederne er ved at bide sig bedre fast,” siger Jens Nüchel, pressechef i Sampension, der har knapt 300.000 kunder.

faktaboks