- Det handler om at løse to meget store problemer på én gang, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Fremskynder kæmpe reform: Vil sende tusindvis af danskere på skolebænken

2. jun 2020, 06:34
Coronakrisen har fået beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard til at fremskynde en stor opkvalificeringsreform, der skal klæde folk bedre på til fremtidens arbejdsmarked.

Coronakrisen har sendt antallet af ledige på himmelflugt.

Den dramatiske udvikling får nu beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) til at fremskynde en kæmpe opkvalificeringsreform, der skal sende tusindvis af danskere på skolebænken.

LÆS OGSÅ: Forsker: Stop for hjælpepakker vil øge ulighed og fattigdom

Reformen skal klæde både ufaglærte og faglærte bedre på til fremtidens arbejdsmarked. Den skal samtidig fjerne en række strukturelle barrierer, der hidtil har været en bremseklods for at få folk til at uddanne sig løbende gennem livet.

- Det handler om at løse to meget store problemer på én gang, Det ene er, at vi har rigtig mange arbejdsløse, som vi hurtigst muligt vil have sat i gang med noget meningsfuldt. Her kan vi se, at krisen har skabt nye job inden for eksempelvis rengøring og testfaciliteter, som kan være oplagt for nogle af dem, der har mistet deres arbejde, siger Peter Hummelgaard til Mandag Morgen og tilføjer:

- Det andet er, at vi om fem, ti eller femten år har et enormt stort behov for en arbejdskraft og en arbejdsstyrke med langt flere kompetencer og kvalifikationer end den, vi har i dag. Hvis ikke vi får løst den del, så har vi et stort problem for både den enkelte og for samfundet generelt.

Den nye reform markerer et afgørende brud med de sidste 20 års arbejdsmarkedsreformer, hvor fokus især har været at øge arbejdsudbuddet. Tanken er, at pisken skal skiftes ud med guleroden. Nu handler det om uddannelse og opkvalificering.

Den første del af reformen bliver præsenteret i begyndelsen af juni og skal lynbehandles i Folketinget inden sommerferien, så flest mulige nye ledige hurtigt kan omskoles og snart vende tilbage på arbejdsmarkedet.

- Meget af det, som vi kommer til at præsentere i vores udspil senere i juni, er nogle nye og meget offensive strukturelle greb, der skal gøre det mere attraktivt for den enkelte at gå i gang med at lade sig uddanne, siger Peter Hummelgaard.

Den anden del af reformen kommer senere og handler blandt andet om at rydde op i de mange uoverskuelige uddannelsestilbud og regler. Her er det også tanken at inddrage arbejdsmarkedets parter i trepartsforhandlinger.