Bioanalytikernes arbejdspres stiger i takt med smittetrykket og regeringens teststrategi ændres (arkivfoto). Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Bioanalytiker i corona-travlhed: "Jeg har selv ramt bunden i dag, tudet on/off i tre timer"

2. jun 2020, 14:39
Bioanalytikerne på landets laboratorier er nu så presset, at deres fagforening prøver at råbe sundhedsministeren op. En tillidsrepræsentant fra Aarhus Universitetshospital fortæller, at mange af hendes kolleger er overrumplet over den øgede arbejdsmængde, der betyder, at laboratoriet holder åbent i døgndrift.

Vi har utallige gange i medierne hørt om landets læger og sygeplejersker, der arbejder under stort pres i coronakrisen.

Men det er ikke meget, vi har hørt til dem, der sørger for at analysere alle de coronatest, der hver dag bliver taget rundt om i landet. Men det er slut nu.

LÆS OGSÅ: Ansatte presset i bund: Kræver handling fra minister

Fagforeningen Danske Bioanalytikere har i dag sendt en pressemeddelelse ud til de danske medier, hvori de udtrykker deres bekymring. En beskrivelse fra en bioanalytiker på foreningens Facebook-profil illustrerer den ekstremt pressede hverdag:

- Vi er ved at nå et punkt, hvor det slet, slet ikke er sjovt mere. Vi er trætte, stressede, frustrerede, og nogle har overarbejdstimer, der er helt vanvittige. Jeg har selv ramt bunden i dag, tudet on/off i tre timer. Jeg har tudet sammen med andre kolleger over frustrationer, man møder i lab, når man har med så mange prøver og arbejdstimer at gøre, og udsigten til det bare bliver ved! Tør slet ikke tænke på sommerferien.

Vi er et lille speciale, men vi har en stor betydning for hele sundhedsvæsenet. 70-80 procent af alle diagnoser bliver stillet på baggrund af vores arbejde
Johanne Højlund Hedegaard, bioanalytiker Aarhus Universitetshospital.

Beskrivelsen står ikke alene. A4 Arbejdsliv har talt med Johanne Højlund Hedegaard, der er tillidsrepræsentant for cirka 80 bioanalytikere på Klinisk Mikrobiologi på Aarhus Universitetshospital:

- Den del af afdelingen, der analyserer vores coronaprøver, havde normalt åbent til klokken 18. Den har nu åbent døgnet rundt. Det betyder, at mange har skullet arbejde og præstere om natten med meget kort varsel. Det har overrumplet mange. Der bliver knoklet, og mange hænger i med neglene, siger hun.

Fagforeningen Danske Bioanalytikere har  20. maj forsøgt at slå alarm over for sundhedsminister Magnus Heunicke (S) ved at sende ham et notat, hvor der oplistes en række konkrete forslag, som kan være med til at forbedre situationen på de klinisk mikrobiologiske afdelinger landet over.

Efterfølgende har fagforeningen været til et møde med sundhedsministeren, men siden har de intet hørt.

- Det, synes jeg, er for ringe. Vi forventer et svar fra ministeren, og vi forventer handling fra ministeren. Stress, uforudsigelighed og et kæmpe arbejdspres kan ikke fortsætte, siger Martina Jürs, der er formand i Danske Bioanalytikere.

Foreningen foreslår blandt andet, at der ansættes mindst 115 ekstra bioanalytikere på de klinisk mikrobiologiske afdelinger og indkøbes analyseudstyr for 38 millioner kroner.

Hjælp fra studerende

Bioanalytikernes arbejdsbyrde ændres i takt med smittetrykket og i takt med, at regeringen ændrer deres teststrategier. Mandag eftermiddag var der foretaget 637.738 prøver.

På nuværende tidspunkt er det sådan, at alle kan blive testet, også dem uden symptomer, og derfor har bioanalytikerne ekstremt travlt. Men det er ikke til at vide, hvor længe det vil være sådan.

- Vi har netop ansat en 12-13 bioanalytikere. Det er en stor hjælp. Men vi har ikke rum til at ansætte flere lige nu, da det også kræver ressourcer at tage godt imod nye ansatte. De er ikke fastansatte, men ansat i vikariater, der løber året ud. Det er teststrategien og smittetrykket, der er afgørende for, hvor travlt vi har, og hvor travlt vi får i fremtiden, siger bioanalytiker Johanne Højlund Hedegaard.

Indtil de nye folk blev ansat, var man på afdelingen afhængig af studerende, der har kunnet hjælpe til.

Under svineinfluenzaen var der travlt, og vi har ofte også travlt, når det er influenzaepidemier, men jeg har slet, slet ikke oplevet noget lignende, og jeg må indrømme, at jeg frygter lidt for fremtiden
Johanne Højlund Hedegaard, bioanalytiker, Aarhus Universitetshospital.

Det er ikke kun personalemanglen, der udfordrer de mikrobiologiske afdelinger:

- Vi analyserer testene på fem forskellige platforme, og vi mangler ofte pipetter, reagenser og plastikbakker, ligesom alle andre mikrobiologiske afdelinger gør det. Det har virkeligt været kaotisk til tider, siger hun.  

Ifølge Johanne Højlund Hedegaard, der har været uddannet i 11 år, er det her det største pres, hun har oplevet:

- Under svineinfluenzaen var der travlt, og vi har ofte også travlt, når det er influenzaepidemier, men jeg har slet, slet ikke oplevet noget lignende, og jeg må indrømme, at jeg frygter lidt for fremtiden, siger hun.

En del af frygten bunder i, at der er meget lav ledighed for bioanalytikere. Ifølge Danske Bioanalytikere, er arbejdsløsheden blandt bioanalytikere på mellem 1-1,5 procent. I januar 2019 lå ledighedsprocenten på 1,13 procent.

Til sammenligning var den generelle ledighed i Danmark på samme tid 3,7 procent. Dertil kommer, at gennemsnitsalderen på 46 år er den højeste blandt sundhedspersonalet. En tredjedel forventes at gå på pension inden 2030:

LÆS OGSÅ: Forsker: Tusindvis af danskere mister indkomsten når hjælpepakker udløber

- Der er mange ældre bioanalytikere, der snart skal på pension. Jeg kan godt frygte, at vi kommer til at mangle personale, siger hun og understreger, hvor vigtigt det bioanalytiske område er for, at hele sundhedsvæsenet hænger sammen:

- Vi er et lille speciale, men vi har en stor betydning for hele sundhedsvæsenet. 70-80 procent af alle diagnoser bliver stillet på baggrund af vores arbejde, siger Johanne Højlund Hedegaard.