20200420-152631-L-1920x1279we
Kåre Mølbak mener, at man bør standse genåbningens fase fire pga. de seneste ugers stigning i corona-smittetal (Arkivfoto). Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Kåre Møbak: Jeg kan ikke anbefale genåbningens fase 4

4. aug 2020, 14:33
Smittetallene er gået så meget i vejret, at SSI ikke mener, at det er klogt at åbne for natteliv og større koncerter og konferencer.

Om få dage skal politikerne i gang med at forhandle detaljerne i den fjerde og sidste del af genåbningen. Men står det til Kåre Mølbak, epidemiolog og faglig direktør for Infektionsberedskab på Statens Serum Institut, er genåbningen – den såkaldte fase fire – for risikabel ud fra et rent sundhedsfagligt synspunkt.

Den seneste tids stigning i smittetal levner ikke plads.

»Der er en stor risiko forbundet med det, og om man fra politisk side vil løbe den risiko, må man jo politisk tage stilling til,« siger han til Ingeniøren.

Adspurgt, hvad hans faglige rådgivning er på baggrund af den smittespredning, som vi ser nu, svarer Kåre Mølbak:

»Jamen den er jo, at det ikke er noget som jeg kan anbefale sundhedsfagligt, at man går videre med.«

Så vi skal standse genåbningen her?

»Ja.«

Genåbningens forskellige faser blev aftalt politisk 7. maj. Den fjerde og sidste fase, som politikerne tyvstartede på før sommeren med blandt andet åbningen af fitnesscentre, skulle efter planen rulles ud i august.

Her er det planen, at grænsen for, hvor mange vi må samles skal hæves, så for eksempel koncerter og større konferencer lader sig gøre, imens diskoteker skal kunne åbne igen og barerne kan stoppe med at smide gæsterne ud ved midnat.

Åbningen af nattelivet skal Folketingets partier forhandle om 12. august.

De seneste uger har smittetallet herhjemme været støt stigende. I uge 31 var der omtrent dobbelt så mange smittede som i ugen før. Og denne uge lagde ud med 207 nye positive tests over weekenden, dobbelt så mange som efter sidste weekend.