Jyder udsender ledige ældre på ståknallert

17. feb 2013, 06:00
Hjørring og andre udkantskommuner skal opfinde mange nye job til ældre langtidsledige, der får ret til seniorjob

Der er blevet tænkt så det knagede i Hjørring. Den nordjyske kommune skal tilbyde langt flere seniorjob end gennemsnittet. Det næste år skal de give job til omkring 137 arbejdsløse over 55 år.

Det særlige ved de 137 nye ansatte er, at de skal arbejde fuld tid og have almindelig løn. Men de må ikke må tage arbejde fra nogen af kommunens medarbejdere, så de skal udføre helt nye jobopgaver.

Altså har arbejdsmarkedsudvalget været tvunget til at opfinde nye jobområder: Det har resulteret i jobbetegnelser for landsbypedel og frivillig-assistent.

Blandt andet vil man i kommunen i fremtiden møde en flok ældre mennesker, der kører rundt iført uniform på de såkaldte segways – en form for ståknallert. De skal være kommuneguides og uddele turistbrochurer.

”Vi ville da meget hellere, hvis der blev produceret nye ordinære job til dem. Men kommunen må ikke bruge dem til at tilbyde en bedre service. Sådan er reglerne,” siger Ivan Leth (S), formand for arbejdsmarkedsudvalget for i Hjørring Kommune.

Dobbelt så mange ældre uden dagpenge i Hjørring

På landsplan er det 25 procent af de udfaldstruede fra dagpengesystemet, der er plus 55 og har ret til seniorjob.

I Hjørring er er der dobbelt så mange udfaldstruede som i en gennemsnitskommune og hver tredje af dem er har ret til seniorjob. Kommunen regner konservativt med, at de 137 benytter sig at det.

Til dem ligger der nu en bruttoliste med jobbeskrivelser.

”Vi har diskuteret og brainstormet og nu har en en bruttoliste, som fagforeningerne skal indover. Jeg har sagt 100 gange, at seniorjob ikke skal betyde, at de tager arbejdet fra de almindeligt ansatte i kommunen, ” siger han.

Koster Hjørring Kommune 10 millioner kroner

Den oprindelige udmelding er, at seniorjob bliver finansieret af staten. Men den måde, kommunerne bliver modregnet på er til delt efter et gennemsnit.

Så når Hjørring i år har flere med ret til seniorjob end landsgennemsnittet, så koster det. I følge Ivan Leth op mod 10 millioner kroner.

Kommunernes Landsforening (KL)bekræfter, at modregningen af seniorjob fra staten godt kan betyde at udkantskommunerne med mange ældre langtidsledige taber penge på seniorjobordningen.

KL oplyser også, at der skal laves en ny aftale med regeringen om, hvordan kommunerne skal kompenseres for, at der ikke var 1.500, men nærmere 5.500 seniorjobbere i 2012. Disse forhandlinger er endu ikke begyndt.

Seniorjob

Seniorjob-ordningen giver ret til at få et job i kommunen på almindelige ansættelsesvilkår, hvis du opbruger din dagpengeret mindre end 5 år før efterlønsalderen.

Retten gælder kun for dem, der er medlem af efterlønsordningen.

Seniorjob er blevet særlig attraktivt, fordi mange ældre står til at ryge ud af dagpengesystemet. For dem er alternativet til seniorjob kontanthjælp.