- Tirsdagens fangeflugt i Slagelse er en meget alvorlig sag. Det virker helt mærkværdigt, at det kan ske. Jeg vil bede de relevante myndigheder om en redegørelse, så vi kan få afklaret, hvad der er op og ned, siger justitsminister Nick Hækkerup (S) i en mail til Ritzau onsdag eftermiddag. Foto: Ida Guldbaek Arentsen/Ritzau Scanpix

Efter fangeflugt: Nu går minister ind i sagen

20. nov 2019
Nick Hækkerup (S) vil vide, hvad der er op og ned i dramatisk fangeflugt fra en psykiatrisk afdeling.

Tirsdag flygtede en 24-årig fange fra en psykiatrisk afdeling i Slagelse med hjælp fra medgerningsmænd, der smuglede to pistoler i en kageæske ind til manden.

Det har nu fået justitsminister Nick Hækkerup (S) til at forlange en redegørelse fra de relevante myndigheder om, hvordan fangen kunne slippe fri. Han kalder fangeflugten "mærkværdig".

- Tirsdagens fangeflugt i Slagelse er en meget alvorlig sag. Det virker helt mærkværdigt, at det kan ske. Jeg vil bede de relevante myndigheder om en redegørelse, så vi kan få afklaret, hvad der er op og ned, siger justitsminister Nick Hækkerup (S) i en mail til Ritzau onsdag eftermiddag.

Redegørelsen forventes færdig i januar, siger ministeren til TV2 News.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Den 24-årige fange hedder Hemin Dilshad Saleh og er ifølge Ritzaus oplysninger en ledende skikkelse i bandegrupperingen NNV, der har rødder på det ydre Nørrebro i København.

Han sad inden flugten varetægtsfængslet i en sag, der omhandler et groft overfald.

Under fangeflugten affyrede fangen og medgerningsmændene skud og tvang personalet til at lukke dem ud fra afdelingen, der er sikret, men ikke er bemandet af betjente.

Hos fagforeningen FOA, der har 166 medlemmer ansat i afdelinger på Slagelse Sygehus, kalder man det "vanvittigt", at fangeflugten kunne ske.

Det siger Torben Hollmann, der er sektorformand for social- og sundhedssektoren i FOA.

Han mener, det er en stor fejl, når en mand som den 24-årige skal observeres på en psykiatrisk afdeling.

- Jeg har selv arbejdet i psykiatrien. Vi har haft masser af kriminelle, men dog aldrig nogen, som var kendt bandeleder. Jeg mener, det er en fejlvurdering, at han var der, siger Hollmann.

Torben Hollmann mener ikke, at der skal ændres på sikkerhedsproceduren. Psykiatrisk afdeling sikrer, at patienterne ikke udgør en fare for dem selv, andre patienter eller ansatte. Man kan ikke sikre sig mod udefrakommende, siger han.

Han afviser, at en psykiatrisk afdeling skal kropsvisitere alle besøgende. Gør man det, skal familiemedlemmer til psykisk syge, der ikke er kriminelle, også visiteres, og det er en glidebane, vurderer Hollmann.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) afventer redegørelsen, men afviser ikke, at noget skal ændres.

- Jeg kan ikke afvise, det er lovgivningen, den er gal med. Vi skal sikre os, at det ikke kan gentage sig. Derfor vil jeg ikke afvise noget på nuværende tidspunkt, siger Heunicke til TV2 News.

/ritzau/