Storbritanniens største detailkæde, Tesco, har stoppet salg af julekort fra en fabrik i Kina, efter at en kunde i et kort opdagede en besked, som tilsyneladende er skrevet af en tvangsarbejder i et kinesisk fængsel. (Arkivfoto). Foto: Tolga Akmen/Ritzau Scanpix

6-årig pige i chok: Julekortet havde uhyggeligt nødråb

23. dec 2019, 09:42
Britiske Tesco stopper salg af julekort fra Kina efter anklage om, at fanger bruges som tvangsarbejdere.

Den britiske dagligvaregigant Tesco har sat produktionen af julekort fra en fabrik i Kina på pause.

Årsagen er, at en seksårig pige i et julekort har opdaget en besked, som lader til at være et råb om hjælp fra en tvangsarbejder.

Det skriver avisen The Sunday Times. Det fik den kinesiske regering til at reagere mandag.

Da pigen forrige weekend åbnede julekortet, der var påtrykt en kattekilling med en nissehue på, var der med store bogstaver skrevet en besked på indersiden:

- Vi er udenlandske fanger i fængslet Shanghai Qingpu i Kina. Vi tvinges mod vores vilje til at arbejde. Vi beder om hjælp til at kontakte en menneskerettighedsorganisation.

En talsperson for Tesco beskriver budskabet som chokerende og oplyser, at selskabet foruden at indstille produktionen har trukket julekortene tilbage fra sine butikker, mens sagen undersøges.

Mandag kom der så et svar fra Kinas udenrigsministerium.

- Jeg kan fortælle, efter at have søgt at få belyst sagen gennem de relevante departementer, at fængslet Qingpu slet ikke har en situation, hvor udenlandske fanger udfører tvangsarbejde, siger en talsmand for udenrigsministeriet i Beijing.

Ifølge Tesco blev fabrikken i Kina så sent som i november inspiceret. Her blev der ikke fundet tegn på brug af tvangsarbejdere.

- Hvis der bliver fundet bevis på det, vil leverandøren blive udelukket for evigt, siger en talsperson for Tesco.

I den håndskrevne tekst i julekortet opfordres modtageren også til at kontakte en person ved navn Peter Humphrey.

Da den seksårige piges far opsporede manden, viste det sig at være en tidligere journalist, som i 2014 blev fængslet i Kina og sad indespærret i Qingpu.

Humphrey kontaktede nogle tidligere indsatte, som bekræftede, at udenlandske fanger havde pakket julekort for Tesco. Derefter skrev han artiklen for The Sunday Times.

/ritzau/AFP