Julefrokost uden madforgiftning: Syv gode råd

25. dec 2009
Julebuffeten er en ren bakteriebombe. Se her hvordan du undgår at blive syg af julemaden
  1. Lad være med at tørre fingre i viskestykket, brug et håndklæde eller håndklædepapir. Klassikeren er at tage et viskestykke med bakterier fra hænder, der ikke er vasket ordentligt, og så lige tørre serveringsfadet af med det, inden maden lægges på. Så har du lige sendt bakterierne rundt til alle ved bordet.

  2. Vil du genopvarme mad, skal den op på en centrumtemperatur på 75 grader.

  3. Hvis du tager en leverpostej, som du selv har bagt, pakker den ind, så når den 50 grader, inden du er ude ad døren, og tager den med i bussen hen til festen, så skal den varmes op over 75 grader, inden I spiser den.

  4. Varmer du i microovn, er det meget svært at kontrollere, at maden bliver de 75 grader, der skal til for at tage livet af bakterierne.

  5. Rester fra julefrokosten skal spises indenfor 1-1½ døgn. "Når folk spiser rester, der er flere dage gamle og ikke bliver syge, så er det et spørgsmål om held og ikke, om at der ikke er en risiko," siger Michael René levnedsmiddelkandidat, Suhr's Professionshøjskolen Metropol.

  6. Brug en køletaske, hvis du f.eks skal have maden med til et sammenskudsgilde på arbejde.

  7. Mad, der skal kunne spises senere, skal køles fra 65 grader til 10 grader på mindre end tre timer. For fisk er tiden endnu kortere.

  8. Sæt drikkevarerne på et bord for sig selv eller nede på bordene. Begynder gæsterne at tage halvtomme glas med op til buffeten, for at få dem fyldt op igen, er der endnu større risiko for spredning af bakterier fra de brugte glas.

Kilde: Michael René levnedsmiddelkandidat, Suhr's Professionshøjskolen Metropol