Julebingo: Forbrugerrådet i pinlig mobilsag

12. dec 2012, 11:36
I sidste uge anbefalede Forbrugerrådet, at vi stiller krav til Samsung om at sikre arbejdsforholdene på deres fabrikker. I denne uge kan man vinde en Samsungtelefon på deres egen hjemmeside.

Det er svært at handle etisk, når man køber julegaver. Det ved Forbrugerrådet bedre end andre.

Forbrugerorganisationen udlodder en Samsung Galaxy SIII som hovedpræmie i Tænks julebingo, som kører på foreningens hjemmeside.

Problemet er, at Samsung får fremstillet telefonerne under så ringe arbejdsforhold på fabrikker i Ungarn, hvor ambulancer bliver tilkaldt flere gange om ugen, fordi fabriksarbejderne falder udmattede om, og de presses til 72 timers arbejdsuger. Arbejdsforholdene sammenlignes med østaisatiske forhold, der betegnes som slavelignende.

Det konkluderer en ny stor rapport fra den europæiske organisation MakeITfair og DanWatch, som Avisen.dk omtalte i søndags.

I samme artikel medvirkede netop Forbrugerrådet, der fordømte arbejdsforholdene.

Claus Jørgensen, seniorrådgiver for miljø og samfundsansvar i Forbrugerrådet, sagde blandt andet, at han ”råder forbrugerne til at stille krav til virksomhederne, når man vælger, hvilke  varer, der skal under træet. Men han anerkender, at det er for svært som forbruger at gennemskue, hvordan produkterne er blevet til.”

I dag fortæller Claus Jørgensen, at bingo-præmien er en Samsung Galaxy SIII, fordi netop den er 'bedst i test'. Men der har ikke været nogle etiske overvejelser med i TÆNK's test.

"Det er et uheldigt sammenfald med fokuset på de dårlige forhold på fabrikkerne i Ungarn," siger han.

Men Claus Jørgensen forventer ikke, at Forbrugerrådet vil ændre hoved-bingo-præmien.