Tæt på verden: Journalister aflives i mange lande

17. maj 2013, 11:04
Danske mediefolk giver solidarisk støtte til kolleger i livsfare gennem organisationen IMS.

I mange lande er det en kamp for mediefolk overhovedet at holde sig selv i live. Den danske organisation International Media Support har de seneste år hjulpet et stort antal journalister, der var i livsfare i deres egne lande.

Ifølge Committee to Protect Journalists døde 70 journalister, som følge af deres arbejde i 2012. 36 af disse journalister blev dræbt i Syrien, og siden januar 2013 har hele 44 mediefolk mistet livet i deres bestræbelser på at dække konflikten.

Mediefolk fra Mexico, Honduras og Colombia har netop været samlet for at diskutere deres egen sikkerhed, rapporterer IMS. Alle kender de til kolleger, der er dræbt eller er forsvundet på grund af deres søgen efter historier. Selv har de måske fået dødstrusler.

En colombiansk undersøgelse blandt 700 journalister viste, at 79 procent af dem udøvede selv-censur for at beskytte sig selv imod særdeles virkelige farer.

Dansk hjælp

Den har siden oktober 2011 frem til februar 2013 har IMS hjulpet journalister fra 18 forskellige lade med livsvigtig medicin, hospitalsudgifter, advokathjælp, overnatning mm.

Midlerne til arbejdet er kommet fra Safety Fonden, der består af frivillige bidrag fra Dansk Journalistforbunds medlemmer. I 2012 var det indsamlede beløb fra DJ’s medlemmer på 650.000 kr.

“I de sidste ti år har størstedelen af de journalister der er kommet til skade eller mistet livet ikke befundet sig i krydsild, men har snarere været ofre for målrettede angreb som følge af deres historier.”

“Derfor er der mere end nogensinde behov for at kunne yde hurtig støtte med parate penge til journalister, der befinder sig i truede situationer,” siger Finn Rasmussen, IMS, til Danske medier.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.