Jordemødre: Barnet var ved at dø

19. jul 2010
Citater fra Arbejdstilsynets rapport om arbejdsforholdene for jordemødre på Hvidovre Hospital.
 • "De ansatte beskriver, at der i stigende grad sker utilsigtede hændelser. F.eks. beskrives utilstrækkelig tid til overlevering af information til kollegaer som en faktor. En ansat beskriver: 'Vi får simpelthen ikke fortalt det nødvendige. For nylig kom en fødende, der tidligere har fået kejsersnit og havde smerter fra arret, og havde derfor brug for ekstra opmærksomhed, så arret ikke sprang op. Hun måtte vente på grund af, at en anden fødende kommer ind på afdelingen, og også har brug for akut hjælp. Det resulterer i, at arret alligevel går op og barnet er ved at dø. Den fødende med kejsernit ville under normale omstændigheder være kommet til akut, men der var ikke hænder nok'."
  Kilde: Citat fra Arbejdstilsynets rapport om arbejdsforholdene på Hvidovre Hospital.


 • "For nylig havde vi en ambulant fødsel, hvor barnet havde problemer med vejrtrækningen. På grund af andre arbejdsopgaver gives der ikke en tilstrækkelig overlevering videre og barn og forældre sendes hjem uden, at der er fulgt ordentligt op. De blev indlagt senere. Det var lige ved at gå galt."
  Kilde: Ansat jordemor på Hvidovre Hospital til Arbejdstilsynet.

 • "Vores gode renommé er forsvundet - folk fravælger simpelthen at føde hos os nu - sådan var det ikke tidligere."
  Kilde: Ansat jordemor på Hvidovre Hospital til Arbejdstilsynet.

 • "Arbejdstempoet er højt fra man møder ind - arbejdet i afdelingen er overlevelse fra dag til dag - det er brandslukning, tingene hænger ikke sammen."
  Kilde: Ansat jordemor på Hvidovre Hospital til Arbejdstilsynet
  .

 • "Det er blevet forudsigeligt, at vores arbejde er uforudsigeligt. Vi ved ikke, hvad vi skal, når vi møder ind om morgenen til vagtskifte - vi spredes som et hold soldater - det er overlevelse fra dag til dag - pyha - så klarede vi den også denne gang, siger man så, når dagen er omme."
  Kilde: Ansat jordemor på Hvidovre Hospital til Arbejdstilsynet
  .

 • "Jeg er næsten nyuddannet. Jeg har været uddannet i 1 år, og jeg har allerede haft en studerende i oplæring - normalt har man først studerende efter 2 års anciennitet - det har jeg slet ikke følt mig klædt på eller klar til. Det har været et stort pres for mig."
  Kilde: Ansat jordemor på Hvidovre Hospital til Arbejdstilsynet
  .

 • "Ansatte beskriver, at nyuddannede må spørge nyuddannede til råds. Og at der bruges vigtig tid i akutte tilfælde på at finde erfarne medarbejdere, de kan spørge til råds eller få hjælp fra. En ansat beskriver: 'komplicerede fødsler varetages jo normalt kun af jordemødre med erfaring og dette er et stort problem - at jeg som mindre erfaren må stå i det arbejdspres det er, når der opstår komplikationer under en fødsel og ikke kan få hjælp af en erfaren'....'Vi mangler erfaring og kompetence. Det er stressende for os'."
  Kilde: Citat fra Arbejdstilsynets rapport om arbejdsforholdene på Hvidovre Hospital.
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her