Jonas knokler for tobakkens skyld

23. jun 2010
Jonas kører glad på arbejde hver mandag. Han har aldrig fortrudt, at han sagde ja til jobbet som lobbyist for tobak. Men venner, familie og størstedelen af danskerne kan ikke forstå det.

Familien Jørgensen grinede akavet, da de fik det at vide.

Jonas Jørgensen var 27 år, havde lige afleveret speciale og sagt ja til jobbet som lobbyist for British American Tobacco i Danmark.

Han havde da røget i nogle år, men der var et stykke til jobbet som lobbyist for en tobaksgigant. Så familien havde svært ved at finde en grimasse, der kunne passe.

"De kunne ikke forstå mit valg, og det kan de nok stadig ikke. Men jeg er selvfølgelig stadig mine forældres barn, min brors bror og min mormors barnebarn," fortæller han.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

En dugfrisk undersøgelse fra Moment viser, at 65 procent af danske unge ville sige kategorisk 'nej tak', til det job, som Jonas sagde 'ja tak' til.

Derfor gik han også og grublede i et halvt år, inden han valgte at give sine mest produktive timer i døgnet til at forbedre tobakkens vilkår i Danmark.

"Det var ikke noget, som blev hastet igennem, og jeg synes idag, at jeg har truffet det rigtige valg. Jeg blev også tilbudt andre job, så det var et tilvalg," siger Jonas.

Et tilvalg, mange har svært ved at forstå. Tobak er jo både vanedannende og sundhedsskadeligt, som Jonas selv siger.

Derfor bliver han altid konfronteret til middage, når folk finder ud af, hvad han laver. Og så skal han forklare og forsvare sit valg.

"Jeg kan altid se på deres ansigtsudtryk, hvad de tænker. Nogen gange er det fedt, fordi man falder i snak med mange. Men andre gange vil man gerne have lidt privatliv - jeg er jo også andet end mit job," konkluderer han.

Til middagsselskaberne spørger de altid om det samme. Hvorfor gik Jonas mod strømmen og blev ansigtet udadtil for, hvad mange anser som en uetisk virksomhed?

"Jeg har svært ved at forestille mig, at du kan finde et voksent mennesker, som ikke ved, at det er farligt at ryge. Og jeg synes, at folk har ret til at tage valget - om de vil ryge -  selv," fortæller han.

Retten til det frie valg, de åbenlyse faglige udfordringer og et godt arbejdsmiljø gjorde derfor udslaget.

Og Jonas har ikke fortrudt sit valg.

"Det er et selvstændigt kriterium, at jeg glæder mig til at gå på arbejde mandag morgen, selv om jeg er træt. Og det gør jeg," fortælle han.

Ryger du selv?

"Ja, jeg ryger, men jeg startede, før jeg begyndte hos BAT. Nogen tror, at man er tvunget til at være ryger ude hos os, men sådan er det selvfølgelig ikke. Jeg tror ikke engang, at der bliver spurgt til det ved en jobsamtale."

Hvad tiltrak dig ved British American Tobacco?

"De er ekstremt fokuseret på at udvikle den enkelte medarbejder, og arbejde i projekter. Samtidig er det en multinational virksomhed med masser af muligheder. Men hvis man ikke kan stå inde for produktet, så er alt det jo ligegyldigt."

Hvordan kan dit job påvirke din karriere?

"Jeg er selvfølgelig spændt på, hvordan jeg vil blive modtaget på en fremtidig arbejdsplads. Om det vil være en fordel eller ulempe at arbejde for tobak, det ved jeg ikke. Men jeg vil hævde, at jeg lærer mere her, end jeg ville have gjort mange andre steder."

Kunne du have været lobbyist for våbenindustrien?

"Der er ingen branche, som jeg på forhånd ville sige nej til. Men der er virksomheder, som jeg ville sige fra overfor, hvis de ikke driver deres forretning på en måde, som jeg kan stå inde for."