Johnny får ikke en krone ud af sygereform

21. dec 2013, 10:00
Mette F. lovede Johnny Larsen at hjælpe de syge. Men det var for dyrt at hjælpe alle. Så bloggeren får ikke en krone. Reformen gælder ikke ham.

”En understregning af, hvor kynisk man behandler de syge.”

Sådan siger blogger Johnny Larsen. For halvandet år siden skrev beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) til ham og lovede ham at forbedre forholdene for syge. Men han får ikke nogen hjælp ud af hendes ny lov.

For den nye reform, som hun står i spidsen for, gælder kun for de syge, der mister deres ret til sygedagpenge efter 1. juli næste år.

I går var Johnny Larsen ellers til møde med en glad Mette Frederiksen, der fortalte, at hun havde afskaffet varighedsbegrænsningen, så ingen syge falder ud af systemet og står helt uden forsørgelse.

Men det er altså kun visse syge, der kan glæde sig.

”Jeg synes, de skulle have råbt meget op om, at det ikke gjaldt alle. Det er bare endnu en manøvre for at skjule, at de ikke holder, hvad de lover,” siger Johnny Larsen.

Han mistede retten til sygedagpenge i september sidste år samme dag, som han blev opereret for kræft. Dengang skrev han til Mette Frederiksen om sin sag, og ministeren skrev blandt andet tilbage at ”Ingen skal – som du har oplevet det – miste forsørgelsesgrundlaget, mens man er syg".

For Johnny Larsen betyder skæringsdatoen ved 1. juli næste år, at han ikke kan flytte hjem til sin søn og kæreste til sommer, som han troede, da reformen kom ud i forgårs.

"Ellers kan vi lige så godt flytte til Ukraine"

Han er på kontanthjælp, og inden 1. januar skal han pakke sine kasser og flytte fra sin lille søn og kæresten på grund af den gensidige forsørgelsespligt. Hans kone tjener for meget, så hans mister så meget i kontanthjælp, at de ikke har råd til at betale huslejen.

Som Avisen.dk skriver i dag, var en del af forhandlingerne, hvem loven skulle gælde. Og regeringen, Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti kunne ikke blive enige om at lovgive med tilbagevirkende kraft. "Fordi det koster en masse penge," forklarer Joachim B. Olsen, arbejdsmarkedsordfører for Liberal Alliance.

Den begrundelse køber Johnny Larsen ikke.

”Joachim B. er et paphoved, der ikke ved, hvad han snakker om. Selvfølgelig er der råd til at behandle de syge ordentligt. Ellers kan vi lige så godt flytte til Ukraine. Så er der ikke nogen forskel længere,” siger Johnny Larsen.

Den syge blogger, der er ramt at depression, KOL og kræft har nu ikke mulighed for at flytte hjem til kæresten igen, medmindre Faxe Kommune vil give ham fleksjob eller førtidspension.

faktaboks

"Jeg ved godt, at det ikke hjælper dig lige nu og her. Men du skal ikke være i tvivl om, at jeg vil ændre tingenes tilstand. For alle borgere har krav på en værdig og ordentlig hjælp, når sygdommen rammer."

Brev til Johnny Larsen fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen, september 2012