Johanne Schmidt-Nielsen dagen før valget i 2015, hvor den sidste partilederrunde fandt sted på TV 2. Foto: Keld Navntoft / Ritzau Scanpix

Johanne Schmidt inden valget: "Satser på stor fest i aften"

5. jun 2019
Valgdagen er både den dag, hvor man får resultatet af sit hårde arbejde, og hvor man endelig kan slappe af, fordi det nu er op til vælgerne. Det fortæller Johanne Schmidt-Nielsen på vej ud af politik.

I aften sidder et hav af folketingskandidater med sommerfugle i maven. Er de inde eller er de ude? Har danskerne hyret dem til jobbet?

I 2015 sad den daværende politiske ordfører for Enhedslisten, Johanne Schmidt-Nielsen, og fulgte spændt med i nyhederne hele aftenen. Ville Enhedslisten få så flot et valg, som meningsmålingerne spåede?

- Valgdagen er både uudholdeligt spændende og en dag, hvor man er lettet. Fordi nu kan man ikke gøre mere, siger Johanne Schmidt-Nielsen (EL) til A4 Nu.

Optakten

- Vi førte valgkamp til det sidste. Jeg var nok ude og dele foldere ud og sidde i nogle TV-studier på dagen, husker hun.

- Og på et tidspunkt kan man ikke mere. Der er ikke mere, man kan gøre.

Selvom hun også kæmpede på dagen, er den sidste partilederrunde der, hvor man virkelig skal brænde igennem. På samme vis som i aftes, hvor de nuværende partiledere dystede på TV 2.

Og hvis man siger noget forkert, så er det svært at rette op på, fordi det er den sidste aften
Johanne Schmidt-Nielsen (EL)

Johanne Schmidt-Nielsen husker denne partilederrunde i 2015 som den hårdeste.

- Alle runder er nervepirrende, men den sidste er den værste. Man forbereder sig grundigt. Jeg havde en tjekliste over ting, jeg skulle sige. Jeg havde planlagt at levere budskaber, som ikke var på dagsordenen. Og hvis man siger noget forkert, så er det svært at rette op på, fordi det er den sidste aften, siger hun.

Valgaftenen

- Jeg sad på Borgen sammen med Pelle (partifælle Pelle Dragsted, red.) og nogle andre. Vi fulgte desperat med i medierne.

Hvordan var stemningen i lokalet?

- Det er overhovedet ikke en almindelig aften. Mens vi ventede på valgresultatet, var jeg vanvittigt nervøs.

Johanne Schmidt-Nielsen var ikke så nervøs på egne vegne. Hun stillede op i Københavns Storkreds, som er Enhedslistens største vælgerkreds.

- Men der er masser af mennesker, der er bange for, om de kommer ind eller ej, siger hun.

- Da resultaterne var rimeligt sikre, tog vi på Søpavillonen, hvor Enhedslisten holdt sin valgfest.

Valgfesten

- Der var rigtigt mange mennesker. De fleste partier holder efterhånden deres fester uden for Borgen, så der er plads til flere frivillige. Men man kan ikke høre, hvad der bliver sagt, og der er dårligt udsyn til fjernsynet.

Egentlig havde jeg en hemmelig drøm om bare at sidde derhjemme og følge med på TV’et.
Johanne Schmidt-Nielsen (EL)

Men det er en del af det, for 'politik er en holdsport' på både godt og ondt ifølge Johanne Schmidt-Nielsen. Hun havde hellere prioriteret sin aften lidt anderledes.

- Egentlig havde jeg en hemmelig drøm om bare at sidde derhjemme og følge med på TV’et.

Men festen ved valget i 2011 var også en del sjovere.

- Den var helt vild, fordi vi gik så meget frem. Der var en euforisk stemning. Ved det sidste valg var der en lidt mere flad fornemmelse.

Enhedslistens valg gik godt i 2015, men Helle Thorning-Schmidts regering blev samtidigt skiftet ud med Lars Løkke Rasmussens.

Med de seneste meningsmålinger står Enhedslisten til at få et flot valg denne gang. Det tegner til, at regeringen skifter farve efter valget.

Derfor har Johanne Schmidt-Nielsen også høje forventninger til festen i aften på spillestedet Vega i København, hvor Enhedslisten holder sin valgfest. Hun slipper ikke for at skulle derhen, selvom hun ikke længere er politiker, når hun vågner torsdag morgen. 

- Jeg satser på en stor fest i aften, siger den afgående politiker, der snart tiltræder som generalsekretær for Red Barnet.