Johan Moesgaard: Tre ting, du skal lægge mærke til ved høringen af Vestager tirsdag

Johan_Moesgaard_1650px
7. okt. 2019 12.00
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

MARGRETHE VESTAGER står til at indtage den højeste post, en dansker har haft i EU siden nu afdøde Henning Christophersen. Det er værd at kippe med Dannebrog for, og det er næppe gået manges næser forbi.

Posten er dog faktisk ikke helt sikker endnu. Tirsdag skal hun stå skoleret for Europa-Parlamentet, som kan ende med at vende tommelfingeren ned for Vestager. Parlamentet har i den grad hidtil været kritiske over for de kommissærer, som landene har indstillet. Allerede før høringerne vippede EU-politikerne både den rumænske og ungarske kommissær af pinden. Samtidig er den polske landbrugskommissær og den franske industrikommissær sendt i klassens skammekrog og risikerer i værste fald at blive smidt helt ud.

LÆS OGSÅ: Professor om Vestagers nye topjob: "Virkelig vigtig"

Helt så galt går det næppe for Vestager til hendes mundtlige eksamen. Der er i hvert fald intet, der tyder på, at hun skulle være andet end klassens duks. Alligevel bliver høringen interessant. For hvad er det særligt, vi skal spidse ører til under Vestagers høring?

FOR DET FØRSTE er det værd at lytte til hendes ambitioner på teknologi og digitalisering. Mange kender til hendes armlægning med tech-giganter som konkurrencekommissær. Nu skal hun også stå i spidsen for det digitale område. Her er der desværre truende sorte skyer over Europa. For en tredjedel af verdens robotter står nu på fabrikker i Kina. Europa bruger færre penge på teknologisk forskning end både USA og Kina. Og væksten i produktivitet er lav i den vestlige verden. Vi risikerer at blive overhalet og miste gode arbejdspladser i industrien, hvis ikke vi gør noget.

I en Europa-Kommission med mange kommissærer, der hænger i en meget tynd tråd, vil Vestager forhåbentlig ikke blive udsat for lige så glubske angreb
Johan Moesgaard, EU-chef i Dansk Metal

Desværre oplever vi i den europæiske fagbevægelse en vis angst for teknologi blandt vores kollegaer i eksempelvis Sydeuropa. Her frygter man, at ny teknologi koster arbejdspladser. Vestagers opgave bliver derfor hamrende vigtig. Hvis Europa ikke skal blive et museum for gammel industri, er der brug for at vende skuden. I Dansk Metal frygter vi derfor gammel teknologi – og bestemt ikke ny teknologi. Her er Vestager nødt til at stå lige så fast som på konkurrenceområdet. Det bliver interessant at lytte til.

LÆS OGSÅ: Johan Moesgaard: Ny kommissær for beskæftigelse skal lære om vores model

FOR DET ANDET skal vi spidse ører, når EU-politikerne spørger til den industripolitik, som Vestager skal være pennefører på. Frankrig og Tyskland har nemlig præsenteret et bud på en ny industripolitik med gode intentioner om at styrke europæisk industri. Hvis den bliver gennemført, kan planen dog også fjerne tæppet under Vestagers konkurrencepolitik og måske endda indføre protektionisme ad bagvejen. Det ønsker Danmark og andre lande næppe. Her ligger en vigtig opgave i at bygge bro mellem den fransk-tyske akse og os andre. For der er naturligvis brug for at styrke europæisk industri i den globale konkurrence. Værktøjerne skal bare være rigtige og ikke spænde ben for det indre marked, som i dag betyder, at reallønnen for en helt almindelig lønmodtagerfamilie er 10 procent højere, end den ellers ville have været.

SIDST, MEN IKKE MINDST, skal vi lægge mærke til Vestagers stoiske ro og forhåbentlig den gode atmosfære blandt de mange spørgelystne EU-politikere, der er censorer til hendes mundtlige eksamen. I en Europa-Kommission med mange kommissærer, der hænger i en meget tynd tråd, vil Vestager forhåbentlig ikke blive udsat for lige så glubske angreb. Derfor er der en helt rimelig sandsynlighed for, at Vestager kommer godt gennem nåleøjet til fem år som næstformand i Europa-Kommissionen.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].