- Det er en bekymrende udvikling, vi ser i øjeblikket, siger Morten Freil, formand for Danske Patienter. Foto: Morten Stricker / Scanpix

Jørgen skulle til genoptræning: Endte med at miste benet

17. sep 2019
Danske Patienter mener, at hospitalerne udskriver patienter til kommunerne så tidligt som muligt for at spare.

Flere og flere ældre bliver udskrevet for tidligt fra hospitaler til kommunal genoptræning. Det viser en stigning i sager, som kommer til paraplyorganisation Danske Patienters kendskab, skriver Berlingske.

LÆS OGSÅ: Klar besked til Løkke: "Få ro på"

Problemet er ifølge Morten Freil, direktør for Danske Patienter, at kompetencerne i kommunerne til at vurdere patienternes mangler ikke er gode nok.

Han henviser til 66-årige Jørgen Jensen, som i februar blev indlagt med kræft i hjernen. I marts blev han udskrevet til genoptræning på Trekroner Rehabiliteringscenter i Roskilde Kommune og sidst i juni fik han amputeret højre ben.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Amputeringen havde intet med kræftdiagnosen at gøre, men at Jørgen Jensen var stærkt dehydreret i næsten fire måneder, skriver familien ifølge Berlingske i en klage til Roskilde Kommune.

Ifølge Morten Freil er der i de senere år givet hospitalerne en øget økonomisk anledning til at udskrive patienter så tidligt som muligt.

- Det er en bekymrende udvikling, vi ser i øjeblikket. Man må sige, at der med den tidligere regering, og det videreføres nu, er lagt nogle klare incitamenter for sygehusene til at sikre en udvikling, hvor mere og mere aktivitet bliver lagt ud i kommuner og til de praktiserende læger, siger Morten Freil til Berlingske, og tilføjer, at han frygter at patienternes behov således bliver sat til side.

LÆS OGSÅ: Minister smuttede fra vigtigt møde: "Stort problem for Danmark"

Morten Freil er fortaler for VLAK-regeringens "sundhedshuse" og det som Socialdemokratiet sidste år kaldte for "nærhospitaler" med fælles økonomi, fælles ledelse og fælles organisering.

- Så man sikrer sig, at der både er specialister fra det specialiserede sundhedsvæsen, praktiserende læger og forskellige andre faggrubber fra kommunen tilknyttet, og hvor man så arbejder sammen omkring patientens situation, siger Morten Freil til Berlingske.

Jørgen Jensen er ikke det eneste eksempel på genoptræning, som går galt i kommunerne. Berlingske har tidligere fortalt om den 76-årige Ebbe Johansen der fik liggesår under et ophold på Plejecenter Toftebo i Nordsjælland.

Ebbe Johansen var ligeledes meget af tiden stærkt dehydreret, men i hans tilfælde slog personalet alarm over for Ebbe Johansens søn: "Hvis I ikke går til pressen, så dør jeres far her", lød advarslen til sønnen.

LÆS OGSÅ: Lykketoft i opgør med Thorning: "En tragedie for Socialdemokratiet"