VORES VALG: Jønsson: Vestager er valgets spindronning

31. aug 2011
Radikal leder er bedre til indpakning end politisk indhold, skriver politisk kommentator Rasmus Jønsson

De Radikale har med Margrethe Vestager fået en forrygende start på valgkampen, hvor de både er populære hos medierne og vælgerne. Særligt Vestagers alliance med Lars Barfoed har givet dem en nøgleposition i valgkampen.

Den gængse opfattelse af opskriften bag Vestagers succes er, at hun er ansvarlig for at blokpolitikken er ved at blive brudt - og at hun i modsætning til de andre partiledere har et fast blik rettet mod den politiske substans frem for taktik og strategi.

Begge påstande kan der dog stilles spørgsmålstegn ved. Der er nok mange vælgere – særligt dem med lav løn - der har svært ved at se, at de Radikale er med til at sikre et bredt samarbejde mellem blokkene.

De fleste lavtlønnede vil nok mene, at det eneste sted, den radikale økonomiske politik kan bygge bro, er mellem VKO og Liberal Alliance. Radikale udgør ikke midten af dansk politik, når det gælder økonomi!

Imaget af Vestager som en, der har fokus på indhold frem for substans, kan også virke lidt absurd bedømt ud fra valgets første dage.

Mens S-SF nærmest skal fremlægge detaljeret arkitekttegninger og mikro-regnskaber af betalingsringen, tør Vestager ikke engang at melde ud, om hun er for eller i mod den. Vestager vælger blot at skyde betalingsringen til hjørne med en folkeafstemning.

Når snakken falder om R's forslag om brugerbetaling hos lægen, tør Vestager heller ikke være konkret. Mens de Konservative melder klart ud, hvad det skal koste at gå til lægen, taler Vestager tågesnak.

Samme uklarheder er der også, når Vestager mere præcist skal forklare, hvad hendes nye alliance med Barfoed indeholder. Indtil videre er det blot blevet til en masse flotte ord om bredt samarbejde hen over midten. Hvad der skal samarbejdes har hun ikke fortalt!

Vestager må siges at være kommet solidt fra start i valgkampen. Trods tågede og uklare meldinger har hun formået at styrke imaget som partilederen, der tør hvor de andre tier! Så man kan i hvert fald konkludere, at Vestager er god til den politiske indpakning.

Faktisk er hun så god, at hvis hun fortsætter stilen, kan hun blive kåret til valgets spindronningen!

Valgkommentar

Chefredaktør Rasmus Emborg og politisk kommentator Rasmus Jønsson kommenterer løbende valget i Avisen.dk