VORES VALG: Jønsson: Iskold luft mellem Barfoed og Løkke

29. aug 2011
Vestager og Barfoed er meget overraskende blevet et nyt par nr. 7 i dansk politik. Det er konstellation, der skaber totalt opbrud i blå blok, skriver politisk kommentator Rasmus Jønsson.

Det var ved en idyllisk nordsjællandsk skovsø som kulisse, at Vestager og Barfoed breakede nyheden om, at de efter valget vil gøre op med blokpolitikken og samarbejde hen over midten.

Men den nye alliance har langt fra en idyllisk effekt i den borgerlige lejr.

Først og fremmest er det værd at bemærke, at Barfoed – trods aftalen har været planlagt et stykke tid – ikke havde informeret Løkke om den, før han gik i medierne med den.

Måske et tak for sidst fra Barfoeds side, der ikke fik besked før alle andre om valgudskrivelsen. Men at Barfoed ikke informerer om så væsentlig en aftale, illustrerer tydeligt, at hans forhold til Løkke er iskoldt.

Løkke har udadtil forsøgt at bevare roen, men han er med sikkerhed ikke glad for den nye alliance. Løkke ved godt, at det nærmest virker komisk, at i mens han rejser landet tyndt for at bede om folks stemme til fire år mere til VK-regeringen, står den konservative leder og flirter med de politiske
modstandere ved en skovsø.

Samtidig er Løkke klar over at den borgerlige befrielsesbevægelse mod DF, også vil sprede sig til hans eget parti. Og et så åbent oprør internt i blokken er en katastrofe i en valgkamp.

Pia K stiktosset

Pia Kjærsgaards vrede over for Barfoeds nye alliance er derimod så åbenlys, at den sidste rest af sammenhold i VKO er helt forduftet. Og hun har med garanti ikke sagt det sidste ord i den sag!

Bl.a. bliver det spændende at se, om Kjærsgaard er så sur, at hun finder på at trække kortet: ”DF kan ikke pege på en borgerlig regering, hvor de Konservative er med!”.

DF vil i resten af valgkampen bruge meget energi på at slå på C, da de ud over vreden også kan se et vælgermæssigt potentielle i at gå på rov hos de C-vælgere, der ikke bryder sig om Barfoeds midtersøgende stil.

Internt hos de Konservative er der i nogle kredse også bekymringer over, om
Barfoed har markedsført det nye samarbejde hen over midten for hårdt - så det netop kan koste stemmer den vej.

Bredt-samarbejde et nyt tema

Allerede nu er der ved at opstå et selvstændigt tema i valgkampen, der hedder ”bredt sammenarbejde” og her får Anders Samuelsen hverken meget taletid eller indflydelse.

Vestager/Barfoed-alliancen lægger derfor også op til, at Anders Samuelsen må skrue yderligere op for den negative retorik mod de andre borgerlige partier, hvis han skal få opmærksomhed.

Så selv om den nye Vestager/Barfoed-alliance indtil videre nærmest er politisk indholdsløst, er den på flere måder med til at forstærke den skilsmissestemning, der har været optræk til i blå blok.

Valgkommentar

Chefredaktør Rasmus Emborg og politisk kommentator Rasmus Jønsson kommenterer valgkampen i Avisen.dk