Jobtilbud: 20.000 bare for at skrive under

18. feb 2013, 09:10
Norsk lønkrig forgylder danske sygeplejersker. I Norge er manglen på sygeplejersker nu så stor, at kommuner går direkte efter danske sygeplejersker ved at friste dem med kolde kontanter.

20.000 norske kroner i hånden, når kontrakten er skrevet under. Og yderligere 20.000, når ansættelsen har varet et år.

Sådan ser startpakken ud, når en dansk sygeplejerske siger ja tak til et job i Stavanger Kommune.

I Norge er manglen på sygeplejersker nu så stor, at kommuner går direkte efter danske sygeplejersker ved at friste dem med kolde kontanter.

Udover en startpakke på 40.000 kan Stavanger Kommune forsøde danske sygeplejerskers liv med skyhøje lønninger.

"Jeg er så stolt af de nyuddannede sygeplejersker, der siger: Jeg vil bruge mit fag, og kan jeg ikke det i Danmark, så må jeg rejse et sted hen, hvor jeg kan," siger Anni Pilgaard, der er næstformand i Dansk Sygeplejeråd.

Hun fortæller, at sidste nye påhit fra Stavanger Kommuner er, at kommunen er ved at investere i en boligblok til sygeplejersker, der kommer langvejs fra.

"Jeg har snakket med vores kontaktperson deroppe så sent som i dag, og hun er ved at blive desparat, fordi manglen på sygeplejersker er så stor. Derfor lover hun at være rundhåndet også i relation til kandidater, der er nyuddannede," siger næstformanden.

Lokker med skyhøj løn

I Stavanger har de hvide kitler fået en lokal lønstigning på 27.000 om året plus en central lønstigning på 12.000 om året. Det giver en månedlig lønstigning på 3.250 norsker kroner.

"Vi havde en helsidesannonce i den lokale avis. Vi fik tre ansøgninger til 15 stillinger, men ingen af dem havde de rigtige kvalifikationer. Derfor søger vi nu i både Norge og Danmark," forklarer Olve Molvik, der er personalechef i Stavanger Kommune.

Stavanger er i tæt kapløb med nabokommunerne Time og Sandnes, der også er i minus med hensyn til sygeplejersker. Kapløbet har skruet lønningerne i vejret.

En sygeplejerske, der arbejder om natten, får f.eks. knap 500.000 norske kroner om året i både Stavanger og Sandnes. Og det er vel at mærke uden nattillæg.

850 har krydset Skagerak

Og det lader til, at strategien virker.

I 2012 fik 850 danske sygeplejersker norsk autorisation. Det viser nye tal, som Avisen.dk har fået fra Statens Autorisasjonskontor for Helsepersonell i Oslo. I 2010 var tallet 186.

Der er med andre ord sket mere end en firdobling af danskuddannede sygeplejersker i de norske fjelde.

På den anden side af Skagerak er sygeplejerskerne glade for deres nye kolleger.

"Vi har mangel på sygeplejersker heroppe, så hvis danske sygeplejersker har lyst til at arbejde her, så skal de være mere end velkomne," siger Eli Gunhild By, der er leder i Norsk Sykepleierforbund.

Dansk Sygeplejeråd jubler med.

"Jeg er overbevist om, at det kun er begyndelsen, vi ser. Jeg tror, at danske sygeplejersker i stigende grad vil søge job i Norge," siger næstformand Anni Pilgaard og tilføjer:

"Vi kan se effekten i arbejdsløshedstallene. Sidste år måtte mange gå på dagpenge efter den sidste eksamen, men i år ser det ud til, at de fleste nyuddannede har fået job."

"Danske arbejdsgivere må oppe sig"

Fagforeningen mener, at udviklingen må give medlemmerne bedre argumenter, når der skal forhandles løn og fryns. Dansk Sygeplejeråd håber, at de nye tal bliver en øjenåbner for regioner og kommuner herhjemme.

"Arbejdsgiverne skal til at oppe sig, hvis de vil konkurrere med de attraktive vilkår, vores medlemmer får i Norge," lyder det.

Rådet minder dem om, at mange danske sygeplejersker er tæt på pensionsalderen.

"Der er selvsagt en risiko for, at nogle af sygeplejerskerne slår sig permanent ned i Norge og ikke vender tilbage til det danske sundhedsvæsen, der får så hårdt brug for dem om få år," advarer næstformand Anni Pilgaard.

I øjeblikket er der mindst 21 ledige stillinger i Stavanger Kommune.

Stillingerne er slået op på Webcruiter.no.

Det kan de tjene

 

Sygeplejersker med 16 års erfaring

Time Kommune: 442.00 norske kroner

Stavanger Kommune: 436.000 norske kroner

Sandnes Kommune: 433.000 norske kroner

 

Specialsygeplejersker med 16 års erfaring

Time Kommune: 462.000 norske kroner

Stavanger Kommune: 461.000 norske kroner

 

Specialsygeplejersker, der arbejder om natten (10 års erfaring)

Sandnes Kommune: 498.000 norske kroner

Stavanger Kommune: 495.000 norske kroner

Beløbene her er uden nattillæg.

 

Kilde: Aftenbladet.no