Jobnet søger polsk murer: 85 kroner i timen

3. dec 2010
Staten formidler underbetalt arbejdskraft. Det er fuldt lovligt, siger ministerium. Absurd, mener murerne.

Statens egen hjemmeside for jobopslag, Jobnet.dk, formidler job til polsk løn i Danmark.

Det opdagede den arbejdsløse tømrer Allan Altenburg, da han forleden ledte efter arbejde. På Jobnet.dk var en annonce fra firmaet ”Admin SMBA”, der søger en erfaren murer til 85 kroner i timen, der kan tale polsk.

”Jeg var i chok. Jeg troede simpelthen, at det var løgn,” fortæller 50-årige Allan Altenburg.

600 sten om dagen

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Af annoncen fremgår det, at murerne skal lægge 600 sten om dagen. Det er mange sten, og giver en timeløn på 240 kroner i timen efter de danske overenskomster. Altså tre gange så meget, som det polske firma betaler.

”Det er krænkende for vores arbejdsløse kollegaer, at Jobnet formidler arbejde på polske vilkår,” siger Jens Kirkegaard, der er formand for Murernes Brancheklub i København.

Han mener, at Jobnet, der hører under minister Inger Støjbergs (V) beskæftigelsesministerium, blåstempler polsk løn i Danmark.

”Skal man nu kunne tale polsk for at kunne arbejde i Danmark? Det er absurd,” mener Jens Kirkegaard.

"Det er lovligt"

Arbejdsløse skal bruge Jobnet og søge de ledige job, der findes inden for deres fag. Det gælder også, selvom lønnen er langt under dansk niveau, bekræfter Arbejdsmarkedsstyrelsen.

(Artiklen fortsætter under billedet)

 

”Ja, det vil han skulle. Men da man skal kunne tale litauisk eller polsk, kan jeg ikke forestille mig, at det bliver et konkret problem,” mener chefkonsulent Bente Dalgaard.

Hun vil ikke stoppe annoncen, fordi den ikke er ulovlig. Heller ikke kravet om polsk er diskrimination, forsikrer hun.

”Vi kan selv synes, at lønnen er lav. Men det er ikke et kriterium, vi kan bruge til at fjerne den, for det er ikke nedfældet i dansk lov. Hvis vi fjerner en annonce, skal vi have en helt konkret grund, og det er der ikke i det her tilfælde,” siger Bente Dalgaard.

Allan Altenburg har været udlært i 25 år, og før krisen har han aldrig været ledig i mere end 14 dage. Men denne vinter frygter han at være uden arbejde indtil marts.

"Jeg tænder af"

”Jobcentret taler til mig, som om der er noget i vejen med mig, fordi jeg er arbejdsløs. Og når jeg så ser sådan en jobannonce, tænder jeg helt af,” siger han.

Senest blev han fyret, fordi firmaet gik konkurs. Det job fik han ved at ringe til de flere end 300 tømrermestre i telefonbogen. Først da han havde ringet til alle en gang og var startet forfra på listen, fik han job. 456 opkald skulle der til.

”Jeg vil ikke arbejde til ussel løn,” siger Allan Altenburg.

”Når jeg ser jobopslag som det her på jobnet, er det som om, at regeringen har lovliggjort underbetalt arbejde og dårlig sikkerhed på byggepladserne. Det kan ikke være rigtigt."