Jobfirma lyver om tilfredse ledige

22. sep 2010
Direktør erkender usand reklame. Problem for hele branchen, lyder kritikken

Det private jobfirma Jobdk tjener penge på at stå for aktivering af ledige i 60 kommuner landet over. Men firmaet, der er et af landets største, praler med usande resultater og fremstår derved bedre til at få arbejdsløse i arbejde, end de reelt er.

På sin hjemmeside skrev Jobdk, der er ejet af Kristelig Fagbevægelse, indtil i går, at de har størst tilfredshed blandt de arbejdsløse af alle jobfirmaer. Og det havde de også - for tre år siden.

Men i virkeligheden er Jobdk det firma, der har absolut dårligst tilfredshed blandt de ledige, viser seneste rapport fra Arbejdsskadestyrelsen.

”Nu bliver kommunerne jo nødt til at revurdere det firma, for det her er jo at snyde,” siger borgmester Erik Nielsen (S), der er formand for arbejdsmarkedsudvalget i Kommunernes Landsforening.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Sagen er den, at de gode resultater stammer fra en gammel rapport fra 2007, som Jobdk bruger som bevis på, at de ledige er tilfredse. Det er den seneste rapport, skriver de, men det er løgn.

Allerede året efter viste en ny rapport fra Arbejdsmarkedsstyrelsen, at Jobdk får allerlavest karakter fra de ledige i to ud af tre kategorier. I den tredje var de næst ringest.

Erkender usand reklame

Da Avisen.dk henvender sig til Jobdk og påpeger den vildledende information, erkender direktør i Jobdk Thorkild Højvig, at det er forkerte oplysninger, de reklamerer med på hjemmesiden.

”Jeg har det skidt med det. Det er ikke sandt, det der står der. Og jeg ville da gerne have haft, at det var en anden, der havde gjort mig opmærksom på det, så jeg i stilhed kunne få det rettet,” siger Thorkild Højvig og lover en udrensning.

”Vi får nu hjemmesiden gået efter, så de ting der står der, er sandt,” siger direktøren, der har fjernet den usande reklame efter Avisen.dk's henvendelse.

Avisen.dk har tidligere fortalt, hvordan Jobdk er blevet forfremmet af Inger Støjbergs arbejdsmarkedsstyrelse, selvom Jobdk i en stor rapport fra Deloitte havde de dårligste resultater af alle jobfirmaer i undersøgelsen.

Rammer hele branchen

Politisk ansvarlig for jobcentrene Erik Nielsen (S) er rystet over afsløringen.

”Det er ærgerligt og irriterende, for det stiller hele branchen i et dårligt lys,” siger han.

Erik Nielsen ser alvorligt på sagen og opfordrer jobcentrene til at overveje deres aftaler med Jobdk.

”Vi kunne nok leve med, hvis det havde været et vinduespudserfirma, og vinduerne ikke blev pudset godt nok. Men det her er altså mennesker, der skal hjælpes tilbage på arbejdsmarkedet,” siger Erik Nielsen.