Jobchok: Sosuer ude i kulden

13. jan 2010
De første af mange sosuer fyres nu. For få måneder siden var de stærkt efterspurgte.

I dag bliver Jeanette Jusjong måske fyret sammen med cirka 160 andre på Herlev Hospital vest for København.

Faren for fyring kommer meget bag på hende. Som social- og sundhedsassistent har hun været vant til at være meget efterspurgt på jobmarkedet.

"For to måneder siden blev jeg ringet op af én, der ville sælge mig en lønforsikring, så jeg ville få mere end blot dagpenge, hvis jeg blev ledig. Jeg grinte af spørgsmålet, for det kunne slet, slet ikke komme på tale, at jeg ville blive arbejdsløs," fortæller Jeanette Jusjong.

Flere fyringer

Med dagens prikkerunde på Herlev Hospital vågner Jeanette Jusjong og andre social- og sundhedsassistenter (sosu’er) op til en ny virkelighed: Sosu’er er ikke længere garanteret job.

Den pludselige usikkerhed for beskæftigelse hænger sammen med, at fyringerne på Herlev Hospital er startskuddet til fyringsrunder på en række hospitaler i Storkøbenhavn og Region Midtjylland.

Det fortæller Poul Møller, som er faglig sekretær i SOSU-afdelingen i forbundet Fag og Arbejde (FOA).

"Det bliver svært for de fyrede at få arbejde igen lige med det samme. For det er ikke bare hospitalerne, men også kommunerne, som holder igen med ansættelser af sosu’er," siger Poul Møller. 

Mangel på hænder

Arbejdsløsheden blandt medlemmer af FOA’s A-kasse er vokset fra 1,1 procent i sommeren 2008 til nu 2,0 procent. Og den vil nu vokse yderligere. En udvikling som undrer og ærgrer Poul Møller fra FOA.

"Det virker tosset, at hospitalerne nu er nødt til at fyre folk, efter at man i hele foråret 2009 med blandt andet en handleplan i Region Hovedstaden brugte en masse krudt på at rekruttere og fastholde sosu’er."

Endnu mere tosset, synes Poul Møller, det er, når han kigger i krystalkuglen.

"Alle prognoser viser, at rigtig mange sosu’er går på pension i de kommende år, og at der i den grad bliver mangel på hænder på hospitalerne. Jeg håber meget, at de fyrede kan fastholdes inden for området med for eksempel efteruddannelse, for der bliver i den grad brug for dem," siger Poul Møller.

På Ortopædkirurgisk Afdeling på Herlev Hospital går Jeanette Jusjong og ægrer sig.

"Nu bliver der færre sosu’er på afdelingen, men der bliver ikke færre patienter. Det bliver - meget mod vores vilje - kedeligt at være patient her," siger Jeanette Jusjong.  

Fyringer på vej
  • Herlev Hospital: I dag bliver omkring 160 fyret.
  • Frederiksberg Hospital: Mindst 70 skal fyres.
  • Hvidovre Hospital: Sandsynligvis over 100 bliver fyret.
  • Øvrige hospitaler under Region Hovedstaden: En række mindre fyringsrunder eller noget nær ansættelses-stop kommer på de fleste hospitaler.
  • Region Midtjylland: Over 100 vil sandsynligvis blive fyret på regionens hospitaler.

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her