Jobcentre får mere høvl: Bare ikke godt nok

5. apr 2013, 08:45
Ny undersøgelse er dårligt nyt for jobcentre. Næsten halvdelen af danskerne stempler indsatsen som dårlig, og kun få har ros til overs. Jobcentre bliver aldrig populære, men det her skriger på forandringer, mener ekspert.

Der findes næppe andre offentlige instanser, som må lægge øre til så meget kritik som de kommunale jobcentre.

Men er kritikken berettiget?

Ja, mener næsten halvdelen af danskerne, som ikke tøver med at stemple jobcentrenes indsats som dårlig.

Kun tre procent har ros til overs for jobcentrene. Det viser en ny meningsmåling foretaget for Avisen.dk af analyseinstituttet Wilke.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen udstiller målingen en dyb krise i beskæftigelsessystemet.

"Jobcentrene har overtaget Arbejdsformidlingens rolle som syndebuk for alt, hvad der er galt på arbejdsmarkedet. Så populære bliver de nok aldrig, men det er alarmerende, at et klart flertal har en decideret negativ opfattelse af deres funktion," siger professoren fra Aalborg Universitet.

Debat eskaleret siden nytår

Debatten om jobcentre er eskaleret siden nytår, og den fik ny næring, da beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) direkte kritiserede dem for at "spilde de langtidslediges tid", nøle med indsatsen over for udfaldstruede dagpengemodtagere og ikke have nok kontakt med erhvervslivet.

29 procent mener ifølge meningsmålingen, at jobcentrene gør det, så godt de kan.

Jobcenterleder Peter Thomsen fra Aalborg er positivt overrasket over, at en lille tredjedel trods alt har en nuanceret opfattelse af jobcentrenes arbejdsvilkår.

"Vi har selvfølgelig et vist element af kontrol og bureaukrati indbygget, som vi ofte får æren for, uanset at det er en bunden opgave, som vi er pålagt af det  politiske system," siger han.

Jobcenter-bøffer smitter af

Jobcentrenes rolle er ikke og bliver aldrig at være popularitetsskabende, understreger Peter Thomsen. Han er dog utilfreds med, at kritik af enkeltsager ofte ender som generel kritik af samtlige 98 kommuners jobcentre.

"Hvis Brøndby spiller en lortekamp, går det ikke ud over AAB, men hvis jobcentret i Brøndby bøffer i det, smitter det af på os her i Aalborg," siger Peter Thomsen, som efterlyser positive historier om jobcentrenes succeser.

Dansk Socialrådgiverforening er trætte af at se deres medlemmer på jobcentrene fremstillet som nævenyttige kontrollanter i den politiske debat.

"Der foregår en kraftig debat om jobcentrenes fremtid, og det er fint - men det tangerer upassende adfærd, når politikere rejser kritik af et system, som de selv har magten til at forandre," siger formand Majbrit Berlau.

En supplerende Wilke-måling viser dog også, at danskerne er betydeligt mindre skeptiske over for jobcentermedarbejderne end over for jobcentrene generelt.

Det får arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen til at konkludere, at målingen først og fremmest skal tolkes som en kritik af den måde, jobcentrene er blevet sat til at arbejde på.

"Det er en vigtig tilføjelse til undersøgelsen, som viser, at det er en kritik af institutionen og ikke af medarbejderne," siger han.

Hellere pisse ud end pisse ind

Et hurtigtarbejdende udvalg under regeringen kulegraver lige nu beskæftigelsesindsatsen med henblik på en ny organisering.

Det vil med stor sandsynlighed indebære, at arbejdsløse i fremover skal tjekke ind på regionale jobcentre frem for de nuværende kommunale.

Uanset hvilken model, man ender på, er det afgørende, at regeringen sikrer sig opbakning fra arbejdsmarkedets parter, vurderer Henning Jørgensen.

Fagforbund og arbejdsgivere har nemlig været storleverandør af kritik af jobcentrene, siden de blev sat uden for døren, da den daværende borgerlige regering gennemførte den nuværende organisering af beskæftigelsesindsatsen i 2007, forklarer arbejdsmarkedsforskeren:

"En del af den her kritik vil forstumme, hvis man igen får arbejdsmarkedets parter engageret. Det er trods alt bedre, at de står indenfor og pisser ud, end udenfor og pisser ind."

Danskernes dom

"De kommunale jobcentre bliver ofte kritiseret for deres håndtering af arbejdsløse. Mener du, at kritikken er berettiget?"


  • Ja, jobcentrenes håndtering er dårlig - 48 procent
  • Jobcentrene gør det så godt de kan - 29 procent
  • Nej, jobcentrene gør et godt arbejde - 3 procent
  • Ved ikke - 20 procent

 

"Hvor enig er du i følgende udsagn? Medarbejderne på landets jobcentre gør generelt et godt stykke arbejde"


  • Meget uenig - 9 procent
  • Uenig - 16 procent
  • Hverken eller - 28 procent
  • Enig - 26 procent
  • Meget enig - 2 procent
  • Ved ikke - 19 procent

 

Kilde: Wilke for Avisen.dk, 501 adspurgte