Foto: Liselotte Sabroe Ritzau Scanpix

Bettina Post med forsvar for jobcentre: Det er ikke jeres skyld

24. aug 2019
Jobcentrene er roden til meget ondt for landets ledige, men langt de fleste problemer er centrene ikke selv skyld i, skriver socialrådgiver Bettina Post i et debatindlæg.

Landets jobcentre har ofte været genstand for hård kritik og debat om de metoder, som de bruger til at få ledige i arbejde. 

Men en stor del af de problemer, som centrene skaber for landets ledige, er de ikke selv skyld i. Det er derimod landets politikere, der siden jobcentrenes fødsel har underlagt dem en spændetrøje af regler og bureaukrati, der forhindrer centrenes og de ansatte i at gøre deres arbejde ordentligt. 

Sådan lyder budskabet fra socialrådgiver Bettina Post i anledning af de kommunale jobcentres 10 års fødselsdag. 

LÆS OGSÅ: Lars i sengepraktik i kold lagerhal: Det er fandme ikke menneskeligt

- Jeg kan faktisk ikke komme i tanker om én eneste anden offentlig institution (måske lige bortset fra Skat), som på så kort tid har fået så meget væg til væg-skældud fra alt og alle. De arbejdsløse har skældt ud. De syge har skældt ud. Fagforeningerne har skældt ud. Medarbejderne har skældt ud. Politikerne har skældt ud.

- Der er ikke råbt ét eneste hurra og de længe leve i anledning af den runde dag. Det har de ikke fortjent. For nok har de været problembørn siden fødslen, men det er ikke deres skyld, skriver Bettina Post i Politiken

Hun henviser blandt andet til, at jobcentrene i deres første version blev til i forbindelse med struktur- og kommunalreformen i 2007 efter hård kritik af de statslige arbejdsformidlinger (AF), der dengang stod for at formidle kontakt mellem ledige og virksomheder. 

- Nu flyttede AF så ind hos kommunerne, dog stadig med staten som chef, og den konstruktion var konfliktfyldt som bare fanden. Men det var ikke jobcentrenes skyld.

- Den elendige start på livet blev ikke bedre af, at jobcentrene blev født midt i et enormt flyttekaos, hvor hverken telefoner, computere eller medarbejdere var kommet på plads i de nye store kommuner. Alligevel skulle de være fuldt funktionsdygtige fra dag ét. Det var en umulig opgave, og kritikerne skældte og smældte over de pauvre resultater, skriver den tidligere formand for Dansk Socialrådgiverforening. 

Pipfuglekurser

Betina Post slår dog også fast i debatindlægget, at hun på ingen måde forsvarer de mange sager, hvor ledige er kommet i klemme i forbindelse med deres kontakt med jobcentrene. 

-  Jeg tager på alle måder tager afstand fra de ledere og sagsbehandlere rundtomkring i landets jobcentre, som under dække af stram lovgivning praktiserer deres egen lille nedrige beskæftigelsespolitik, der får mennesker, som i forvejen ligger ned, til at bukke helt under, skriver Bettina Post.

- Det er kun jobcentrene selv, der kan gøre op med denne selvbestaltede brutalitet, og 10-års fødselsdagen kunne meget vel være en anledning til et kollektivt opgør med den slags giftige kulturer, tilføjer hun. 

LÆS OGSÅ: Efter udskældt is-konkurrence på jobcenter: Nu vil politikere have klar besked

I debatindlægget peger hun også på et andet problem, som ifølge hende har plaget de kommunale jobcentre, siden politikerne skabte dem i 2009. 

Nemlig at jobcentrene udelukkende skulle have fokus på at bringe ledige i arbejde. 

- Det var en lovbestemt kæmpebrøler, som lagde grunden til alle de velkendte problemer med, at arbejdsløse, som har andre problemer end ledighed, tildeles en hel hær af sagsbehandlere, som de skal finde hoved og hale i, skriver Bettina Post. 

- Det er både dyrt og dårligt, men det er ikke jobcentrenes skyld, fortsætter hun. 

Hun revser også politikernes senere beslutning om at give jobcentrene 50 pct. refusion, hvis de hyrede private firmaer til at stå for indsatsen med at få ledige tilbage i job. 

- Det skabte fede tider for selvbestaltede jobsøgningseksperter, som tjente kassen på deres hjemmestrikkede filosofier om, hvordan det næste job skulle landes. Lige indtil en arbejdsløs social- og sundhedshjælper fortalte i tv-avisen, at hun havde været på et kursus, hvor hun lærte, at hun var 20 procent due og 80 procent ugle.

- Det kunne hun ikke rigtig bruge til noget, og så var det slut med pipfuglekurserne og bygning af spaghettitårne under Lillebæltsbroen, skriver Bettina Post. 

Blå bog - Bettina Post

Bettina Post

Født 1961.

Bettina Post er socialrådgiver og forhenværende formand for Dansk Socialrådgiverforening.

Kilde: Politiken

Umulig lovgivning 

Betina Post revser også den omdiskuterede lovgivning på beskæftigelsesområdet, som ifølge socialrådgiveren har været "umulig at administrere i al sin detaljerigdom". 

Hun nævner følgende eksempel fra den såkaldte Lov om aktiv beskæftigelsesindsats: 

- Paragraf 23. For personer, der er omfattet af paragraf 2, nr. 2 og 3, og som får et tilbud efter kapitel 10 og 11, der har en sammenhængende varighed på 12 måneder eller mere, skal der ud over den fastlagte periode indlægges en friperiode på 1 måned, således at tilbudsperioden ikke overstiger 11 måneder inden for en 12-måneders-periode. Tilsvarende gælder for personer, der er omfattet af paragraf 2, nr. 4, og som får tilbud efter kapitel 10.

- Det forstod du næppe en dyt af, men bare rolig. Det var der heller ingen andre, der gjorde. Det er bare ikke jobcentrenes skyld, skriver Bettina Post. 

Hun går dog også i rette med de kritikere, der helt vil afskaffe jobcentrene. En manøvre som ifølge hende nok vil være populær, men også blive "enden på den fantastiske flexicurity-model, som hele verden beundrer Danmark for".

- Det ved jeg da ikke lige, om vi er klar til, og derfor kunne jeg godt ønske mig, at bare nogle af dem, der har stået fadder til jobcentrene, ville træde frem og bakke op om dem, før ideologerne får samlet flertal for at jævne dem med jorden.

Slutteligt roser hun også jobcentrene for at gøre deres arbejde på trods af det, hun kalder "åbenlyse politiske benspænd og byger af ufortjente skideballer hvert år".

- At de afholder hele 2,6 millioner samtaler med ledige og sygemeldte af enhver slags. At de sætter gang i 750.000 aktive tilbud, som på forskellig vis trimmer arbejdskraftreserven, så den er så klar som muligt til det evigt omskiftelige jobmarked.

At de giver en håndsrækning til alle dem, som på grund af handikap, sygdom eller sociale problemer ikke ved egen kraft kan komme videre i retning af hel eller delvis selvforsørgelse. Det er ret godt gået. Til lykke med det!

LÆS OGSÅ: Jens straffet for afbud til jobcentermøde: Jeg var jo på arbejde!

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her