Det skal blive nemmere for offentlig ansatte at åbne nye institutioner eller plejehjem, som passer til de behov, danskerne efterspørger, mener ex-politikeren Joachim B. Olsen. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Joachim B.: "Farvel til velfærden, som vi kender den"

26. sep 2019, 19:57
Den offentlige sektor kan ikke længere give danskerne det, som de efterspørger. Derfor er vi nødt til at indse, at velfærdssamfundet snart er fortid. Meldingen kommer fra tidligere LA-folketingsmedlem Joachim B. Olsen.

Den offentlig sektor leverer ikke længere. Derfor er den færdig. Sådan lyder den kontante udmelding fra det tidligere folketingsmedlem for Liberal Alliance Joachim B. Olsen. 

- Borgerne oplever, at de bliver rigere og mere velstående. Det får deres forventninger til velfærden til at stige, men velfærden kan ikke følge med, så man kan ikke indfri forventningerne. Du kan ikke sætte skatterne meget mere op, fordi de er allerede så høje, at der ikke er noget stort provenu til statskassen ved at sætte dem op, siger han til A4 Nu. 

Det er en model, og den har haft sin tid. Der er ikke noget at komme efter. Den har nået sit potentiale.
Joachim B. Olsen, tidligere MF (LA)

Argumentet - at velfærdsstaten snart er et overstået kapitel i historien - giver han torsdag udtryk for i en kommentar i Berlingske.

Joachim B. Olsen blev ikke genvalgt til Folketinget ved valget i juni. Men han er stadig tilknyttet partiet Liberal Alliance, hvor han blandt andet hjælper partiets formand Alex Vanopslagh. Selvom han ikke længere er folkevalgt, er han stadig optaget af, hvordan vi bedst indretter samfundet.  

LÆS OGSÅ: Joachim B. afviser at blive ny partileder

- Hvis vi skal have mere velfærd i fremtiden, er vi nødt til at få noget konkurrence. Velfærden skal blive billigere at producere. Lige nu bliver den dyrere. Vi skal sige farvel til velfærden, som vi kender den, siger Joachim B. Olsen.  

Afviklingen af velfærdsstaten er allerede i fuld gang, mener han. Han peger på, at flere og flere eksempelvis tegner private sundhedsforsikringer og køber suppleringer til deres dagpenge.

Borgerne skal have frie valg

Det skal ikke være bestemt fra Christianaborg, hvilke læger og skoler danskerne kan vælge, mener han. Derfor er han optaget af at afskaffe statens monopol på velfærdsydelser. 

- Det er ikke sådan, at nu må alle bare selv betale. Men det er et opgør med offentlige monopoler. Hvis vi skal have mere velfærd i fremtiden, kan det ikke længere være et mål i sig selv, at det er det offentlige, der leverer. Hvis vi skal have mere velfærd i fremtiden, er vi nødt til at anerkende, at monopoler er dårlige både på det offentlige og private marked. Det giver dårligere service og dyrere priser på den lange bane. Hvis vi vil have mere velfærd i fremtiden, er vi nødt til at introducere noget konkurrence for eksempel ved, at vi får mere frit valg, påpeger han.

Men hvis danskerne skal have frie valg gennem øget privatisering, kommer der så ikke stor ulighed i, hvilken service man kan købe?

- Jeg er glad for, du stiller det spørgsmål, for det er ikke det, jeg siger. Der er ikke tale om privatiseringer. Der er tale om, at alle skal have adgang til sundhed, uddannelse og så videre. Det skal vi ikke ændre på. Det er et spørgsmål om, at vi introducerer noget konkurrence, siger han.

LÆS OGSÅ: Chok-måling: Farvel til Joachim B.

Produktiviteten falder, mens omkostningerne stiger, når der ikke er konkurrence, tilføjer han. Og den øgede konkurrence skal komme gennem langt flere private tilbud. Ansatte i hjemmeplejen skal kunne åbne deres egne plejehjem og tjene penge på at gøre det, forklarer han.

- Det er borgerne, der bestemmer, hvilke plejehjem og skoler der skal være på markedet, mener Joachim B. Olsen.

"Skatten skal ikke voldsomt ned" 

Nedsmeltningen af velfærdsstaten vil ikke ske hen over natten. Men med indtoget af ny teknologi og langt større velstand, vil der år for år foregå et skifte, forudser den liberale ex-politiker.

En af de helt store udfordringer for den nuværende velfærdsmodel er, at skatterne ikke kan hæves mere, mener Joachim B. Olsen.

Fra midt i 1960’erne til 1980’erne øgede politikerne skattetrykket markant, nævner han.

- Det er en model, og den har haft sin tid. Der er ikke noget at komme efter. Den har nået sit potentiale. Du kan ikke bare sætte skatterne op længere. Du kan ændre lidt, men ikke noget mærkbart. Der er meget store omkostninger ved højere skatter, fordi de i forvejen er så høje. Folk reducerer deres arbejdstid, der kommer færre investeringer, og lavere skat gør os til et fattigere land, siger han.

Joachim B., kom ud i virkeligheden og prøv at arbejde en dag som jord og betonarbejder

Ifølge ham vil det være klogt at sænke skatten en smule. Samtidig understreger han, at vi ikke skal være et lavskatte land. Mange tror fejlagtigt, at Liberal Alliances vil sætte skatterne voldsomt ned, påpeger han.