Jeg ved ikke, om jeg skal grine eller græde, siger Jesper Park van der Schaft om finanslovens økonomiske hjælp til psykiatrien. Foto: Privat.

Førtidspensionist om økonomisk hjælp: - Jeg ved ikke, om jeg skal grine eller græde

12. dec 2019
600 millioner kroner er der afsat til at styrke psykiatrien på finansloven 2020. Beløbet kommer kun til at slukke ildebrande, lyder det fra flere sider.

På finansloven 2020 har den socialdemokratisk ledede regering afsat 600 millioner kroner årligt til psykiatrien.

Men det er ikke godt nok, mener Jesper Park van der Schaft, som selv har haft psykisk sygdom helt inde på livet.

LÆS OGSÅ: Førtidspensionist med opråb: Hvor syg skal man være?

- Alle siger halleluja, men jeg ved ikke, om jeg skal grine eller græde. Det er dejligt, vi får 600 millioner til behandlingspsykiatrien, men vi mangler at få socialpsykiatrien med, siger han til A4 Nu. 

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Jesper Park van der Schaft har været tilknyttet psykiatrien i Aarhus Kommune siden 1999. Han blev selv indlagt i 2003 og fik efterfølgende bostøtte i halvandet år. Den 49-årige århusianer har kæmpet med depression, angst og haft perioder med svære selvmordstanker. 

I dag har Jesper Park van der Schaft det bedre, og han er netop droslet ned på mængden af den medicin, som han tager. Samtidig er han glad for, at han i dag ikke har brug for akut hjælp.

- Nu skal du næsten være halvdød, før der er nogen, der hjælper dig, siger Jesper Park van der Schaft.

Han mener, psykatrien i dag er så hårdt beskåret, at der ikke er penge til, at borgere med akutte psykiatriske problemer kan få den rette hjæp i tide. Og her kommer den økonomiske håndsrækning fra Christiansborg ikke til at gøre en forskel.

- Jeg har ikke høje forventninger til, at de 600 millioner kroner på finansloven kan gøre en forskel, siger Jesper Park van der Schaft.

Kun råd til at slukke ildebrande

Knud Kristensen er Landsformand for Landsforeningen for psykisk sundhed - også kendt som SIND - og han forstår godt Jesper Park van der Schafts frustrationer.

Han mener heller ikke, at 600 millioner kroner er tilstrækkeligt, hvis man fra politisk side ønsker at gøre en forskel for psykiatrien. 

- De 600 millioner skal bruges til at slukke nogle af de værste ildebrande, der er derude, men de løser ikke problemet, siger han.

SIND har lavet beregninger, hvor de har kigget på udviklingen i antallet af patienter og udviklingen i økonomien siden 2001. Beregningerne viser, at der lige nu mangler i omegnen af to milliarder kroner i kassen om året. Med dén beregning in mente rækker 600 millioner kroner ikke særlig langt, lyder det fra Knud Kristensen.

Hos SIND kan man dog glæde sig over, at man med den nye finanslov får et beløb, der er syv procent højere end det beløb, som psykiatrien fik sidste år. 

- Utilfredse kan vi ikke tillade os at være. Men jeg vil udtrykke det på den måde, at jeg er glad men ikke tilfreds. 600 millioner kroner er trods alt det største løft, som psykiatrien har fået i den tid, som jeg har været formand gennem de sidste ti år, siger han.

Flere sengepladser kræver flere læger

Jesper Park van der Schaft påpeger, at det er positivt, at der forhåbentlig kommer flere sengepladser på de psykiatriske hospitaler og afdelinger. Han frygter dog, at de 600 millioner hurtigt er brugt.

- Pengene er kun med til at dække de besparelser, der har været i kommunerne de seneste år, siger Jesper Park van der Schaft, der håber, at den økonomiske indstrøjtning kan få flere speciallæger til at søge over i psykiatrien.

- Det mangler vi virkelig, siger han og fortsætter:

- Det ville være fedt, hvis der også kommer flere sengepladser, men hvis der mangler læger og sygeplejersker, så kan det jo være lige meget, siger Jesper Park van der Schaft.