Det gjorde en enorm forskel for Jesper Jauert Duus og hans familie at kommunen sagde ja til revalidering, fortæller han. Foto: Privatfoto

Jesper mistede jobbet, da ryggen sagde knæk: Et uventet opkald fra sagsbehandleren ændrede alt

15. jul 2019
Da den tidligere skraldemand Jesper Jauert Duus kom til skade med ryggen, røg han og familien ud i en krise. Han kunne ikke længere holde til ufaglært arbejde, og familien havde ikke råd til, at han kunne omskole sig.

Denne artikel har tidligere været bragt første gan den 23. juni. Mange var glade for at læse den, og derfor bringer vi den igen. 

Da to diskusprolapser i 2012 satte en brat stopper for Jesper Jauert Duus' arbejdsliv som skraldemand, blev både han selv og hele familien kastet ud i en krise.

Økonomiske problemer, tanken om at skulle være syg i systemet og udsigten til at være færdig på arbejdsmarkedet allerede som 33-årig var svær at holde ud, fortæller Jesper Jauert Duus.

Læs også: Undskyld mig, men må kontanthjælpsmodtagere overhovedet være i Danmark?

Men så fik han en uventet besked fra sin sagsbehandler. Kommunen var nemlig begyndt at satse målrettet på at sende borgere som Jesper Jauert Duus i revalidering.

- På det tidspunkt havde jeg kæmpet med systemet i halvandet år som sygemeldt, så den besked betød vanvittig meget, siger den tidligere skraldemand.

Som A4 Nu skriver søndag, er kommunernes brug af revalidering generelt på retur. Siden 2004 er antallet af nye revalideringsforløb faldet med 88 procent. Det dækker dog over store forskelle mellem de enkelte kommuner, og netop Sønderborg Kommune, hvor Jesper Jauert Duus bor, har taget en politisk beslutning om at satse massivt på revalidering.

"Jeg havde svært ved at se en udvej"

Jesper Jauert Duus, som i dag er 39 år, havde ikke overvejet, at et hårdt fysisk arbejde kombineret med hård triatlon-træning i fritiden kunne få konsekvenser for hans helbred.

Men en efterårsdag i 2012 sagde ryggen knæk, da han hoppede ud af førerhuset. Det viste sig, at han havde fået to diskusprolapser.

- Jeg blev sygemeldt og røg ind i møllen med en masse undersøgelser. Nogle læger mente, at jeg burde få en førtidspension, men det kunne jeg slet ikke se for mig, når jeg ikke var ældre. Andre mente, at jeg bare skulle tilbage i arbejde, men jeg kunne jo ikke holde til det arbejde længere. Så skulle jeg finde et andet ufaglært job, men de fleste af dem er jo fysisk hårde. Jeg havde svært ved at se en udvej, fortæller Jesper Jauert Duus.

Artiklen fortsætter under billedet

Det var en stor omvæltning for hele familien, da Jesper Jauert Duus gik fra at være aktiv og have fuldtidsjob og til at være syg i systemet. Økonomien pressede familien, og børnene reagerede på stemningen.

Han overvejede at begynde på en uddannelse som fysioterapeut og undersøgte muligheden. Men økonomisk kunne det simpelthen ikke løbe rundt med SU som indkomst. Jesper Jauert Duus og hans daværende kone boede i hus, havde en datter på fem år og et nyt barn på vej. De havde som så mange andre danske familier bygget deres liv op omkring en økonomi med to lønindtægter.

- Vi ville ikke have råd til at blive boende i huset, hvis jeg skulle på SU. Men omvendt havde vi heller ikke råd til at jeg blev ved med at gå sygemeldt, så der skulle ske noget, fortæller Jesper Jauert Duus.

Løb panden mod en mur, når han talte med kommunen

Situationen begyndte at blive desperat, og han forsøgte at overbevise kommunen om, at det ville være en god idé at hjælpe ham med en uddannelse.

- Jeg pressede på et års tid. Jeg forsøgte at forklare dem, at hvis jeg skulle tilbage på arbejdsmarkedet, var jeg nødt til at blive omskolet. Men hver gang løb jeg panden mod en mur. Så jeg havde egentlig skudt en hvid pil efter det, da sagsbehandleren pludselig ringede og sagde, at nu var muligheden opstået, fortæller Jesper Jauert Duus.

Politisk blæste der nye vinde i Sønderborg efter kommunalvalget i november 2013. Det nye flertal i byrådet havde taget en politisk beslutning om at satse på revalidering, og det kom Jesper Jauert Duus til gode. Han begyndte på en uddannelse som fysioterapeut og fik undervejs revalideringsydelse, som ligger på niveau med dagpenge. Undervejs i uddannelsen fik han vejledning og støtte af kommunen.

- Det var noget af en omvæltning. Jeg havde ikke siddet på skolebænken i årevis. Økonomisk var vi stadig pressede, men meget mindre end hvis jeg havde været på SU. Og tanken om, at man kommer ud på den anden side og tjener sin egen løn gør også, at man godt kan leve på smalkost i tre-fire år, siger Jesper Jauert Duus.

Fik job efter fire dage

Uddannelsen som fysioterapeut viste sig at være det helt rigtige valg.

- Jeg fik mit uddannelsesbevis torsdag og startede i job mandag, fortæller den tidligere skraldemand, som siden har arbejdet fuld tid som fysioterapeut på ordinære vilkår.

Hans ryg er ikke blevet rask, men han har lært at leve med den. Han har mulighed for at tage kortere og længere dage på jobbet, og han kan stadig træne i fritiden og være aktiv ligesom før, fortæller han.

- Jeg kan faktisk leve et fornuftigt liv den dag i dag. Jeg kan gå glad på arbejde uden at bekymre mig om mit helbred, og jeg føler, at jeg kan give noget af min erfaring videre i mit erhverv, siger Jesper Jauert Duus.

Til gengæld overlevede ægteskabet ikke den pressede periode med sygdom, usikkerhed om fremtiden, kampen mod systemet og økonomiske bekymringer. Det var først og fremmest de ting, der førte til skilsmissen, er han overbevist om.

- Hele stemningen i vores hjem skiftede jo. Min store datter gik fra at have en far, der kunne hoppe og danse og til at have en far, der var immobiliseret. Og den lille reagerede voldsomt på det pres, der var i familien, husker Jesper Jauert Duus.

"Det har enorme konsekvenser"

Selvom ægteskabet ikke stod til at redde, og huset i sidste ende måtte sælges, har kommunens beslutning om at give Jesper Jauert Duus revalidering alligevel gjort en stor forskel for hans familie, fortæller han.

- Det har enorme konsekvenser. Jeg kan jo se de familier, hvor den syge forælder har givet op eller hvor systemet ikke har hjulpet nok. Mine børn ser ikke en far med en dårlig ryg, som bekymrer sig, fylder sig med smertestillende og går til møder med kommunen. De ser en helt almindelig far, som har et job og som kan tage med dem i Legoland. Som har indhold i livet. Det betyder alt, siger Jesper Jauert Duus, og fortsætter:

- Uden kommunens hjælp er jeg ikke sikker på, at jeg selv var nået frem til, hvor jeg er nu. Det er sgu aldrig for sent at lade sig omskole. Nogle gange skal man bare helt ned og vende, før man indser det. Det har været hårdt, men jeg kan bare se, hvor meget det har givet mig i den anden ende.

Revalideringsforløbet har betydet alt, siger Jesper Jauert Duus, som her står med sine to døtre på i dag fem og ti år.