Jesper_Larsen
I fem år var lufthavnen Jesper Larsens arbejdsplads. De seneste ti måneder har han skulle vænne sig til at være ledig. Foto: Privat

Jesper blev fyret fra lufthavnen: 'Jeg ramte muren'

15. feb 2021, 06:10
I april mistede Jesper Larsen sit arbejde i lufthavnen sammen med tusindvis af andre lufthavnsansatte. Han har brugt de seneste ti måneder på opkvalificeringskurser, træning med en gammel kollega, jobsøgning og ikke mindst på at holde humøret højt. Et nyt job har givet fornyet optimisme.

Tre gange om ugen mødes Jesper Larsen med en tidligere lufthavnskollega for at træne og spise morgenmad.

- Så laver jeg som regel bananpandekager til os. Man skal jo holde sig aktiv, selvom man er blevet ledig, griner Jesper Larsen, inden alvoren tager over:

LÆS OGSÅ: Jesper blev fyret i lufthavnen: Stressende ikke at kende fremtiden

- Jeg kan mærke, at det er vigtigt, at jeg holder mig fysisk aktiv for ikke at ryge ned i et sort hul.

Jesper Larsen er en af de cirka 5.000, der har mistet deres arbejde i lufthavnen, efter coronakrisen lammede flytrafikken.

Det var i april 2020, at den 45-årige Jesper Larsen modtog sin fyreseddel fra handlingsselskabet Menzies Aviation, hvor han var ansat som turnaround-koordinator.

Jeg synes ikke, det er nemt at sælge mig selv, som man skal i en ansøgning. 
Jesper Larsen, tidligere ansat i lufthavnen

Da A4 Arbejdsliv talte med ham første gang, frygtede han, at han ville ryge i Netflix-fælden. Det blev dog ved frygten. Den travle hverdag i lufthavnen har nemlig de seneste ti måneder været skiftet ud med hjemmetræning, gåture, opkvalificeringskurser og jobsøgning.

- Jeg har søgt over to stillinger om ugen. Jeg vil tro, jeg er oppe på over 100 ansøgninger. Jeg synes ikke, det er nemt at sælge mig selv, som man skal i en ansøgning. Jeg kan sagtens skrive en ansøgning, men jeg bryder mig ikke om, at jeg skal gøre mig selv attraktiv på den måde.
 
Til trods for hans frustrationer har en af ansøgningerne båret frugt. På mandag starter han i en midlertidig stilling på to måneder hos ATP, hvor han skal tage sig af smitteopsporing.

-  Jeg glæder mig og er spændt på at komme tilbage til at føle mig nyttig igen. Jeg er ikke god til at være uvirksom.

Ikke sjovt længere

Den følelse mærkede Jesper Larsen for første gang rigtigt efter meldingen om den anden store nedlukning. 

- Der må jeg indrømme, at jeg ramte muren. Der var det fandeme ikke sjovt længere. Men jeg har heldigvis et godt netværk, der kunne samle mig op. Dagen efter søgte jeg jobbet hos ATP og fik det. Så kom jeg op på hesten igen med en simpel succesoplevelse.

Det har egentlig mest været den menneskelige kontakt, jeg har savnet.
Jesper Larsen, tidligere ansat i lufthavnen

Det nye job skal han passe hjemmefra. Jesper Larsen skal ringe coronasmittede op og rådgive dem og forsøge at få kontakt til deres nærkontakter.

Udover de tre ugentlige træninger er hans tre børn på henholdsvis 18, 14 og 11 år også med til at holde struktur i dagligdagen. De to yngste bor hos deres mor, mens den 18-årige, der har aspergers syndrom og ADHD bor hos Jesper Larsen.

- Han har skullet op i skole hver dag, så har jeg sørget for morgenmad til ham, og så har jeg brugt stort set hver dag tid på at søge jobs og har opkvalificeret mig på alle mulige måder. Det har egentlig mest været den menneskelige kontakt, jeg har savnet.

 Ny drøm

Inden Jesper Larsen modtog sin fyreseddel, havde han været ansat fem år i lufthavnen. Han vidste godt, at han ikke ville være turnaround-koordinator resten af livet, men han havde drømmen om at skulle blive på Danmarks største arbejdsplads, for han elskede stemningen og atmosfæren i lufthavnen.  

- Jeg savner mest det kollegiale, og den kontakt man havde hver dag med alle mulige mennesker. Og så savner jeg også det helt basale i at have noget at stå op til, fortæller han.

Lige da han blev ledig, fik han hjælp til at komme videre i beskæftigelse af et særligt jobcenter i lufthavnen, der blev oprettet af midler fra varslingspuljen i forbindelse med coronakrisen for at hjælpe opsagte medarbejdere i og omkring lufthavnen.

Jesper Larsens tidligere job i bestod i at sørge for, at der var styr på alt op til en flyvning. Det var opgaver som at sikre, at der var bro ved gaten, catering ombord på flyet, og at det stod på skærmene, hvis flyet var forsinket.  

Det er koordineringsevner, som jobcentret i lufthavnen gjorde ham opmærksom på, at han ville kunne bruge i et job som ejendomsadministrator.

Siden har han søgt flere stillinger som ejendomsadministrator, men han fandt hurtigt ud, at han ville være bedre stillet, hvis han tog en efteruddannelse. Efter et par google-søgninger fandt han ud af, at han kunne  tage uddannelsen på Erhvervsakademiet i Aarhus.     

LÆS OGSÅ: Særligt jobcenter skal fange flere ledige lufthavnsansatte

-  Hver 14. dag stod jeg op klokken 3 om morgenen for at tage til Aarhus, og så kom jeg hjem klokken 22. Så var jeg også helt færdig, siger Jesper Larsen, der netop er blevet optaget på andet modul af uddannelsen.

Serie: Kastrup i knæ

Før coronakrisen var der 22.000 ansatte i 1.000 virksomheder i og omkring Københavns Lufthavn. Flere tusinde har mistet deres job i takt med, at hjælpepakkerne er rindt ud. A4 Arbejdsliv går tæt på nogle af de ansatte og på den kæmpe økonomiske krise, som lufthavnen står i. En krise, der rammer mennesker og deres drømme, familier og lokalsamfund. I en fælles indsats søger politikere, virksomheder, fagforeninger og Tårnby Kommune at få de ansatte til at lande bedst muligt efter en uønsket mental lufttur.  

Andre artikler i samme serie:

SAS fyrer 1.593 ansatte: Cheflønninger tilbage på niveau

80 Falck-ansatte fyret: Nu er der særlig hjælp på vej

Jobcenter åbner i Københavns Lufthavn

Martin er ansat i lufthavnen: I dag får han besked om han er fyret

228 ansatte fyret: "Det er fuldstændig forfærdeligt"

Ole og Pia er hjemsendt fra lufthavnen: Nu får Ole besked, om han er fyret

Jobcenter uden krav og kontrol åbner: - Det kan blive fremtiden

Hummelgaard efter masse-fyringer: 'Vi kunne ikke have gjort mere'

Ole i sorg over fyringer i SAS: 'Min familie er revet midt over'

Søren mistede sit drømmejob i SAS: 'Man slipper ikke livet i luften'

Min far var 34 år i lufthavnen: Nu er hans arbejdsliv forbi

Carsten blev fyret fra lufthavnen: 'Man bliver først klog, når man har mistet'

Frida blev fyret fra Jet-Time: 'Det ramte mig som et granatchok'

Carsten blev genansat i lufthavnen: 'Det er som at komme hjem'