Allerede tidligt mandag morgen blev de ansatte, som er organiserede i 3F, smidt ud af vagtplanen og udelukket fra restaurantens grupper på Facebook. Foto: Privatfoto

Jensens Bøfhus-tjenere lockoutet: - Utryghed oven i utryghed

23. mar, 17:40
Tjenere på Jensens Bøfhus er forargede og forundrede over, at direktøren nægter at udskyde lockout.

Midt i en fuldstændig ekstraordinær situation, har den ikoniske resturantkæde Jensens Bøfhus valgt at fortsætte ufortrødent og gennemføre en varslet lockout fra mandag.

Det kommer bag på flere af de ansatte, at kædens direktør Anders Nikolaisen ikke har valgt at tage bestik coronakrisen og udskudt lockouten.

LÆS OGSÅ: Nu rammer coronakrisen byggeriet: 1.000 nye ledige på to uger

Allerede i sidste uge kom den 27-årige tillidsrepræsentant Sinem Demir med en appel til direktøren om at vise empati over for de lockout-truede ansatte, som står i en ekstra svær situation pga. corona-epidemien.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

- Det var han (Anders Nikolaisen, red.) på ingen måde lydhøre over for. Han sagde, at de ting ikke hang sammen. Det kan jeg slet ikke forstå, at han kan være så blind over for. Og han var åbenbart fuldstændig ligeglad med mit råd om, at han skulle indstille lockouten, siger Sinem Demir, der er tjener på Jensens Bøfhus’ restaurant på Axeltorv i København, til Netavisen Pio.  

Hun beskriver det at være lockoutet, mens ens branche bløder som aldrig før, som “utryghed oven på utryghed”.

Arbejdsgivere og ansatte burde stå sammen 
Det forarger også Lisa Kramme Pedersen, der er chefværtinde og kollega til Sinem Demir, at ledelsen i Jensens Bøfhus ikke viser mere sammenhold og empati overfor de ansatte, når hele situationen er så usikker.

- Det er netop nu, at arbejdsgivere og arbejdstagere skal stå sammen. Det har både Lizette Risgaard (formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, red.) og folk fra arbejdsgiversiden vist ved trepartsaftalen, siger hun til Netavisen Pio og fortsætter: 

- Man er ude og sige, at nu skal vi stå sammen. Og så vælger vores arbejdsgiver at lockoute os og destabilisere det hele.

Aggressiv udelukkelse
Allerede tidligt mandag morgen blev de ansatte, som er organiserede i 3F, smidt ud af vagtplanen og udelukket fra restaurantens grupper på Facebook.

At udelukkelsen fra alle arbejdspladsens kommer så resolut, overrasker både Sinem Demir og Lisa Kramme Pedersen.

- Jeg synes, det er ret aggressivt. For mange af de tidligere kollegaer er stadig medlem af grupperne, siger Lisa Kramme Pedersen, der er chefværtinde på Jensens Bøfhus’ restaurant på Axeltorv i København, til Netavisen Pio.

- Det synes jeg alligevel var lidt vildt. Jeg har jo været der i så mange år og folk plejer ikke at blive kylet ud på den måde. Jeg ser det som et kæmpe spark, siger Sinem Demir.

Tvivler på direktørens ord 
Ledelsens aggressive udelukkelse og manglende villighed til at udskyde lockouten, får begge kvinder til at tvivle på, at direktør Anders Nikolaisen vil holde sit ord og
tilbyde dem genansættelse på den anden side af lockouten.

Under normale omstændigheder er Sinem Demir overbevist om, at hun hurtigt ville  kunne finde et andet tjener-job. Hun har været ansat på Jensens Bøfhus i syv år og har et stærkt CV. Men coronakrisen ændrer alt.

- Min branche er en af dem, som er hårdest ramt. Lige nu er der ansættelsesstop, så jeg kan virkelig ikke se, hvor og hvordan jeg skal kunne søge et andet job, siger Sinem Demir.

Frygter at ende på kontanthjælp
Så længe lockouten varer får Sinem Demir konfliktunderstøttelse, fordi hun er medlem af 3F. Men på den anden side af lockouten er hendes indkomstgrundlag meget usikkert. Hun har nemlig ikke ret til dagpenge, fordi hun ikke har timer nok i sin kontrakt til at kunne blive deltidsforsikret.

LÆS OGSÅ: FH og DA i fælles opråb til pressede virksomheder: Overvej fjernundervisning til opkvalificering

Tanken om i sidste ende at kunne havne på kontanthjælp, er meget fremmed for Sinem Demir:

- Det er vildt mærkeligt at tænke på, at jeg kan blive nødt til at søge kontanthjælp, for jeg har været i arbejde de seneste 15 år. Jeg har været i arbejde, siden jeg var 13. Og jeg har aldrig tænkt, at jeg skulle på kontanthjælp. Men det kan jo ramme os alle, siger Sinem Demir.