20201208-094438-L-1920x1280we
Jensens Bøfshus og direktør Anders Nikolaisen er i konflikt med 3F og kan derfor ikke få lønkompensation. (Arkivfoto) Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Konflikt koster Jensens Bøfhus lønkompensation: Nu klager kæden over minister

31. mar 2021, 15:00
Jensens Bøfhus kan ikke få lønkompensation for sine ansatte på grund af en konflikt med 3F. Nu klager kæden til Folketingets Ombudsmand, og en juraprofessor bakker op.

Nu lander en klage over erhvervsminister Simon Kollerup (S) på bordet hos Folketingets Ombudsmand.

Klagen kommer fra restaurantkæden Jensens Bøfhus, der er frustreret over ikke at kunne få lønkompensation for sine medarbejdere, fordi kæden har en igangværende arbejdskonflikt med fagforbundet 3F. 

Det skriver Berlingske.

LÆS OGSÅ: 3F efter årelang konflikt med bøfkonge: Vi har idéer til en løsning

Jensens Bøfhus mener ifølge avisen, at det er ministeren, der egenrådigt - uden at vende det med Folketinget - sidste forår fastsatte reglen om, at virksomheder med medarbejdere omfattet af en arbejdskonflikt ikke kan få lønkompensation. 

Det er advokatfirmaet Kromann Reumert, der har skrevet klagen på vegne af bøfkæden, og firmaet skriver ifølge Berlingske blandt andet, at ministeren ikke havde lovhjemmel til at ændre reglerne om lønkompensation.

Og juraprofessor på Syddansk Universitet Frederik Waage bakker op om klagen. Selvom det i foråret skulle gå stærkt, da reglerne for lønkompensation skulle fastsættes, mener han, at det er en fejl, at partierne ikke har haft mulighed for at forhandle om sagen.

- Lovgrundlaget i forhold til, at staten ikke blander sig i arbejdskonflikter, har ikke været tilstrækkeligt gennemarbejdet, siger Frederik Waage til Berlingske.

De ansatte på Jensens Bøfhus har på grund af reglerne for lønkompensation ikke fået løn i tre måneder. Jensens Bøfhus varslede nemlig i februar sidste år lockout for at komme ud af den gældende overenskomst og i stedet komme over på en overenskomst magen til den, som kæden Flammen har med 3F.

Det vil fagforbundet dog ikke være med til, da 3F mener, at serveringspersonalet på Jensens Bøfhus udfører tjenerarbejde - i modsætning til personalet på Flammen, hvor gæsterne selv henter mad ved en buffet.

Minister: Jeg var bemyndiget

Simon Kollerup har tidligere understreget i et folketingssvar, at han i kraft af et aktstykke fra Finansudvalget var bemyndiget til at kunne fastsætte nærmere regler for lønkompensation.

Folketingets Lovsekretariat har også vurderet, at der var hjemmel på grund af bemyndigelsen til ministeren. Men ifølge Berlingske står der mellem linjerne, at ministeren udelukkende kan gøre brug af den bemyndigelse i særlige tilfælde. Og kun hvis ændringen ikke er af 'bebyrdende karakter'.

Det er netop det, der er udgangspunktet for klagen. Jensens Bøfhus og Kromann Reumert mener nemlig, at det er bebyrdende, når en virksomhed bliver udelukket fra at modtage lønkompensation. 

Berlingske har spurgt erhvervsministeren, om ændringen i bekendtgørelsen er af bebyrdende karakter, men det har han ikke svaret på.

Ministeriet oplyser i et skriftligt svar til avisen, at 'det er ikke bebyrdende, at der er begrænsninger og krav knyttet til at være omfattet af en begunstigende ordning.'

LÆS OGSÅ: Bøfkonge: Mine folk er mere McDonalds-medarbejdere end tjenere