Anders_og_Sinem2
Administrerende direktør i Jensens Bøfhus Anders Nikolaisen (tv.) og tidligere tillidsrepræsentant Sinem Demir (th.) Foto: PR/Privat

Tidligere TR med anklage: Jensens Bøfhus truede 3F'ere til at melde sig ud

2. nov 2020, 06:00
Den forhenværende tillidsrepræsentant Sinem Demir anklager Jensens Bøfhus for at true ansatte til at melde sig ud af 3F. Beskyldningen afvises blankt af direktøren Anders Nikolaisen, der siger, hans ansatte må være medlemmer af hvad de vil.

- Grunden til, at der er færre organiserede ansatte i Jensens Bøfhus i dag, er, at flere af dem er blevet truet til at melde sig ud. Flere af mine tidligere kolleger skriver 'undskyld' til mig, fordi de har fået at vide af deres overordnede, at hvis de stadig er medlem af 3F og bliver udtaget til strejke, når modkonflikten kommer, så har de ikke et arbejde at vende tilbage til.

Sådan lød det fra Sinem Demir, tidligere tillidsrepræsentant i Jensens Bøfhus' restaurant på Axeltorv, da hun holdt tale foran Arbejdsretten torsdag i sidste uge til en faglig demonstration arrangeret af 3F.

LÆS OGSÅ: Bøfkonge møder fagbevægelsen i Arbejdsretten

Hun gentager beskyldningen overfor A4 Arbejdsliv.

- Jeg får en besked fra en af mine nu tidligere kolleger, der fortæller, at de har fået at vide af deres nærmeste leder, at hvis de er medlemmer af 3F og står til at blive udtaget til strejke, så har de ikke et job at vende tilbage til efter strejken. Det er meldingen, de får fra deres overordnede, der siger, han har det fra ledelsen i Jensens Bøfhus, siger Sinem Demir.

Direktør afviser fuldstændigt

Ifølge Sinem Demir fortæller to andre medarbejdere samme historie i længere telefonsamtaler:

- Jeg har hørt fra to andre tidligere kolleger, der siger, at de er superkede af det, men at de bliver nødt til at melde sig ud af 3F, for de har ikke råd til at miste jobbet. Udover, at det er deres forsørgelsesgrundlag, kæmper nogle også med eksempelvis opholdstilladelser og visa, der er afhængige af, at de er i arbejde. Det var for risikabelt for dem at forblive medlemmer. det forstår jeg godt, fortsætter hun.

Sinem Demir oplyser, at hun derudover har kendskab til én anden, der har meldt sig ud, men som hun ikke har talt med selv. Ifølge den tidligere tillidsrepræsentant er det altså minimum tre, der har meldt sig ud af 3F som reaktion på meldingen fra deres nærmeste leder.

De må være medlemmer af lige nøjagtigt, hvad de vil
Anders Nikolaisen, adm. direktør, Jensens Bøfhus

Ifølge den adm. direktør i Jensens Bøfhus Anders Nikolaisen, har anklagerne intet på sig.

- Det kan jeg fuldstændig afvise. Vi har ingen interesse i at påvirke noget i den retning, siger han til A4 Arbejdsliv.

Direktøren fortæller, at det eneste, ledelsen har foretaget sig i forhold til strejken og de ansatte, der er medlemmer af 3F, er at sende en besked den 7. september - fire dage inden, strejken trårdte i kraft.

Besked var ikke trussel

- Det går op for os, at 3F ikke har fortalt deres egne medlemmer, at de er i strejke fra 11. september. Det betyder jo, at 3F de facto ikke har fortalt medlemmerne, at de egentlig står uden arbejde og skal leve af konfliktstøtte fra den dato, siger Anders Nikolaisen og uddyber:

- Vi har kun 3Fs oplysninger om, hvilke medarbejdere, det drejer sig om. Det er klart, at vi bliver nødt til at tage et ansvar for at sikre, at de implicerede medarbejdere er fuldt oplyst, inden en så alvorlig ting træder i kraft. Derfor sender vi en – fuldstændig neutral – besked ud til de medarbejdere, der er omtalt i konfliktvarsel fra 3F, hvor vi oplyser dem om varslet og datoen, og beder dem om at melde tilbage, hvis oplysningerne ikke er korrekte, siger Anders Nikolaisen og nævner, at det drejer sig om cirka 10 ansatte ud af over 500.

Så når Sinem Demir fortæller, at hun blev kontaktet af tidligere kolleger, der føler, de er blevet presset til at droppe deres fagforeningsmedlemskab, så lyver hun?

- Det kan jeg jo ikke svare på. Hvis der skulle være nogen, der føler sig truet eller andet fra vores side af, så vil jeg da meget gerne høre fra dem, for det har på ingen måde været hensigten. Jeg kan komme med et 100 procent glasklart udsagn: Vi har ikke haft noget som helst ønske om at true nogen til noget som helst, siger Anders Nikolaisen.

LÆS OGSÅ: Jensens Bøfhus-direktør: '3F's svinestreg fik 200 mennesker fyret'

Jensens Bøfhus har fremlagt en kopi af pågældende mail for A4 Arbejdsliv. Den er afsendt 7. september og lyder sådan her:

"Vi har modtaget information fra 3F, om at du er varslet strejke fra d. 11. september 2020, og dermed fratræder din stilling fra denne dato. Vend venligst tilbage til undertegnede, hvis dette IKKE er korrekt."

- Det må være dejligt belejligt for Sinem Demir, at hun kan fremføre de her påstande i nogle medier, som vil bringe det til torvs, uden at hun kan dokumentere nogen som helst af det, siger Anders Nikolaisen.

Så du har på ingen måde noget imod, at dine ansatte er medlemmer af 3F?

- Overhovedet ikke. De må være medlemmer af lige nøjagtigt, hvad de vil, siger han. 

Ex-TR: Her er min dokumentation

Men det er slet ikke den udmelding, det drejer sig om, siger Sinem Demir.

Den udmelding, hun refererer til, skulle være kommet i midten af maj - flere måneder inden, at nogen vidste, hvornår 3F ville varsle strejke.  

A4 Arbejdsliv har bedt Sinem Demir dokumentere sine påstande.

Den tidligere tillidsrepræsentant har fremsendt et skærmbillede af en beskedsamtale, hun har haft med en medarbejder i Jensens Bøfhus d. 15. maj.

Artiklen fortsætter under billedet...

A4 har anonymiseret afsenderen af beskeden og den omtalte overordnede, da vedkommende stadig arbejder i Jensens Bøfhus.

Ifølge Sinem Demir er beskeden bevis på, at de ansatte er blevet fortalt, at et 3F-medlemskab er lig med en fyreseddel efter en strejke.

- Det er korrekt, at jeg ikke har skriftlig dokumentation på, at lederen i Jensens Bøfhus har sagt det, da det jo var en mundtlig besked. Jeg har dokumentation for, at mine kolleger har fortalt mig om det. Men selvfølgelig kan jeg ikke dokumentere en mundtlig overlevering, da det ville kræve at jeg selv var til stede og skulle optage det, siger Senim Demir.

A4 Arbejdsliv har ikke haft mulighed for at verificere indholdet af beskeden ved at tale med afsenderen eller andre ansatte, der skulle have hørt det samme. 

Jensens Bøfhus afviser, at de skulle have truet nogen og slår fast, at deres ansatte gerne må være medlemmer af 3F. Siger du, at det er løgn?

- Jeg vælger altså at tro på mine tidligere kolleger, når de siger, at det er det, de har fået at vide. Det er dem, jeg har arbejdet med, har tillid tid og kender. Jeg ved, at de ikke kunne finde på at lyve, siger Sinem Demir.

Må bero på modvilje fra 3F

A4 Arbejdsliv har forholdt direktør Anders Nikolaisen skærmbilledet af beskedsamtalen fra 15. maj og spurgt, hvordan han vil forklare indholdet af beskederne.

- Jeg må i det hele henvise til mine tidligere svar: Vi forholder os neutralt til medlemskaber af foreninger. Det er helt op til den enkelte medarbejder, siger Anders Nikolaisen og fortsætter:

-En strejke har efter fast praksis afbrydende virkning for ansættelsesforholdet, og en blokade gør, at medlemmerne ikke ifølge 3F kan tage ansættelse på en virksomhed der er under konflikt fra 3F. Jeg ansætter gerne dygtige mennesker der søger job hos mig – uanset tilhørsforhold til fagforening. Hvis det ikke kan lade sig gøre må det bero på modvilje fra 3F.

- Som også nævnt tidligere så hører jeg gerne direkte fra eventuelle medarbejdere der måtte have følt sig truet til at melde sig ud af 3F – det har på intet tidspunkt været hensigten fra vores side. Hverken da, nu eller i fremtiden, siger direktøren.

Ekspert: Strejkende ansatte skal genansættes, hvis strejken er lovlig

A4 Arbejdsliv har spurgt Laust Høgedahl, arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, hvordan det hænger sammen med ansættelsesforhold under strejker og lockout. 

- Når du er ansat, er du underlagt ledelsesretten. Hvis man nedlægger arbejdet under en faglig konflikt, suspenderer man ledelsesretten. Derfor er ansættelsesforholdet teknisk set ophørt under strejken, siger Laust Høgedahl.

Men ansættelsesforholdets ophør er midlertidigt. Efter en strejke eller lockout kommer medarbejderne tilbage på arbejde. Dét princip er en del af fundamentet i den danske model og stammer helt tilbage fra Septemberforliget, som arbejdsgivere og arbejderorganisationer indgik i 1899, forklarer arbejdsmarkedsforskeren.

- Det vil ikke være i tråd med de gældende aftaler at fyre folk – eller ikke genansætte dem – efter en strejke. Der er organisationsfrihed i Danmark, så en arbejdsgiver må for det første ikke diskriminere baseret på fagforeningsmedlemskab. Det i sig selv ville sætte en stopper for sådan en manøvre, siger Last Høgedahl.

- Derudover er det også uforligneligt med principperne i hovedaftalen. Hvis ellers arbejdskonflikten er legitim, så kan man ikke fyre medarbejdere, som indgår i konflikten. Det er der masser af præcedens for i Arbejdsretten, tilføjer han og understreger, at han udtaler sig om reglerne generelt og ikke med udgangspunkt i en specifik sag.