Fik du læst?: Jens straffet for afbud til jobcentermøde: Jeg var jo på arbejde!

24. dec 2018
Københavns Kommune trak 40-årige Jens Andersen i kontanthjælp, fordi han tog på arbejde som guide i stedet for at møde op til jobsøgningskursus. Det er vigtigere, at kontanthjælpsmodtagere møder op på jobcentret, end at de passer deres arbejde, mener kommunen.

Dette interview blev bragt første gang den 27. oktober. Det var et af de mest læste interview på Avisen.dk i 2018. Vi bringer det igen, fordi mange andre læsere tidligere fandt interesse for det.

Det endte med at blive en dyr fornøjelse for Jens Andersen, da han en mandag i juli tog afsted for at passe sit job som guide på kanalrundfarten i København.

Københavns Kommune valgte nemlig at beskære hans kontanthjælp, fordi han var taget på arbejde i stedet for at møde op til et jobsøgningskursus på jobcentret Lærkevej i Københavns Nordvestkvarter. 

Jobannonce
3F søger digital udviklingskonsulent til Sekretariat for Organisering og Tillidsvalgte
3F søger digital udviklingskonsulent til Sekretariat for Organisering og Tillidsvalgte
Frist 17-04-2019

- Jeg troede ikke mine egne øjne. Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at det er vigtigere for kommunen, at jeg sidder på en stol i jobcentret, end at jeg passer mit arbejde, siger Jens Andersen til Avisen.dk. 

Vanvittigt

Udover jobbet som guide modtager Jens Andersen også supplerende kontanthjælp, og derfor var han tilmeldt et jobsøgningskursus for ledige med deltidsjob i hele juli måned. 

Men sommertid betyder travlhed på de københavnske kanalbåde, og derfor laver han en aftale med jobcentret om at starte en dag senere på kurset.

- De sagde, at det var vigtigere, at jeg tog på arbejde, og det gav jo rigtig god mening i mit hoved, siger Jens Andersen.

Få uger senere får Jens Andersen et brev fra Københavns Kommunes sanktionsenhed K-Kassen med en besked om, at han ikke har overholdt sin aftale med kommunen ved først at starte på kurset om tirsdagen.  

Derfor vil kommunen trække ham i kontanthjælp for den dag, han ikke mødte op til kurset. 

Vel og mærke en dag, hvor han har været på arbejde, og derfor slet ikke har modtaget ydelsen. 

- Jeg tænker, at der er sket en fejl, eller at nogen har glemt at sige det videre, så jeg informerer dem stille og roligt om, at jeg ikke mødte op, fordi jeg skulle på arbejde, og at det var aftalt med jobcentret, siger Jens Andersen. 

Københavns Kommune svarer dog, at det "ikke er en gyldig grund til ikke at møde op på jobcentret", og fastholder deres afgørelse om at trække ham i kontanthjælp.  

- Der bliver jeg så vred og frustreret. Det er jo vanvittigt, at det skal koste mig penge at passe mit arbejde, siger Jens Andersen. 

Tvunget til at sige nej

Jens Andersen har sendt dokumentation fra sin arbejdsgiver til K-Kassen, der beviser, at han var arbejde den mandag, hvor kurset fandt sted. 

Han venter nu på endeligt svar fra K-Kassen, men episoden har fået store konsekvenser for Jens Andersens arbejdsliv. 

Om få uger starter han på et andet kursus for ledige med deltidsjob, og derfor har han sagt nej til vagter på sit arbejde som guide i kanalrundfarten for at undgå problemer med kommunen. 

- Det strider jo imod al logik at sige nej til at tage på arbejde, så man kan tage ud og sidde på en stol i et jobcenter. Men jeg tør simpelthen ikke løbe risikoen, for det kan  koste mig dyrt at tage på arbejde, siger Jens Andersen. 

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra beskæftigelses- og integrationsforvaltningen i Københavns Kommune.

Dette interview blev bragt første gang den 27. oktober. Det var et af de mest læste interview på Avisen.dk i 2018. Vi bringer det igen, fordi mange andre læsere tidligere fandt interesse for det.