Jeg måtte opgive alt

11. dec 2010, 11:30
Kommune: Meld dig ud af fagforeningen

Sådan lød beskeden til 49-årige Jane Nielsen fra Svendborg, der lever for blot 45 kroner om dagen.

Svendborg Kommune opfordrede Jane Nielsen til at melde sig ud af både fagforening og efterlønsordning. Så ville hun nemlig få 28 kroner mere til rådighed hver dag.

"Jeg tænkte: Det kan fandme ikke passe. Jeg måtte opgive alt. De kunne simpelthen ikke tage mere fra mig. Det var så nedværdigende," siger Jane Nielsen om oplevelsen med Svendborg Kommune, som Svendborg Netavis mandag beskrev.

Hun blev i sommer sendt på kontanthjælp efter en periode med sygedagpenge. Jane Nielsen lider nemlig af frostskader og slidgigt i fingrene efter flere års arbejde hos Ørskov Frugt.

Måtte hæve pension

Sygdommen kræver medicin, der er dyr. Den er det også svært at få råd til. Kommunen hjælper ikke. Tværtimod måtte Jane Nielsen hæve sin pension, der nu er brugt på medicin. Den eneste trøst finder Jane Nielsen i fagforeningen

”Jeg vil ikke melde mig ud af fagforeningen. Også på grund af min arbejdsskade, som stadig ikke er anerkendt. Uden fagforeningen var jeg helt fortabt,” siger Jane Nielsen.

Fagforening kræver handling

I fagforeningen 3F, som Jane Nielsen er medlem af, er formanden meget overrasket over, at kommunen kan give sådan en behandling.

"Folk kan ikke eksistere for så få penge. Det må politikerne forholde sig til," siger formand for 3F Sydfyn, Tonni Hansen.

Ingen regler

Han påpeger, at andre kommuner har langt større rådighedsbeløb. Lovgivningen opererer nemlig med nødvendige og unødvendige udgifter. Og her er det også op til en enkelte kommune at vurdere, hvad et rimeligt rådighedsbeløb er, og om det er en unødvendig eller nødvendig udgift at være medlem af for eksempel en fagforening.

"Jeg tror, de fleste opfatter det som en fast udgift med fagforening, a-kasse og efterlønsordning," siger Tonni Hansen, der håber på mere faste grænser i fremtiden.

Tavs borgmester

Borgmester i Svendborg Kommune, Curt Sørensen (A), ønsker ikke at gå ind i den konkrete sag, men oplyser, at det rådighedsbeløb, som Jane Nielsen skal leve for lyder af meget lidt.

KL: Der er intet problem

Kommunernes Landsforening kan ikke se noget problem med reglerne.

"Det er netop vigtigt, at kommunen kan foretage et individuelt skøn og dermed træffe en individuel afgørelse," siger Brian Siggard, som er konsulent i KL.

Han uddybber, at faste grænser kan medføre, at kommunen I enkelte tilfælde ikke vil kunne hjælpe en borger, som virkelig har brug for hjælpen.

KL har ikke kendskab til kommuner, der ønsker mere faste grænser.