Efter et sundhedstjek på arbejdspladsen fandt specialarbejder Steen Bodenskjold ud af, at han havde type 2-diabetes. Foto: Henning Due/A4 Medier

Sundhed på arbejdspladsen: Specialarbejderen Steen vejer 174 kilo: Mange ved godt, at der er noget galt

13. jan 2020, 05:50
Den 59-årige specialarbejder Steen Bodenskjold har tabt sig 20 kilo og er kommet i behandling for type 2-diabetes, efter at han deltog i et sundhedstjek på sin arbejdsplads. Han er ikke længere en sjælden gæst hos sin læge, som de fleste kortuddannede mænd ellers er, og selvom han bor alene, er det lykkedes ham at ændre sine kostvaner til det sundere.

Steen Bodenskjold har været på arbejdsmarkedet i 43 år, og for en specialarbejder, der nærmer sig de 60 år, kan det være svært at ændre på sine vaner. Især de dårlige.

Men det er alligevel lykkedes ham. I det små. Da han var tungest, vejede han 194 kilo, men han har siden tabt sig 20 kilo. Han er begyndt at spise sundere, og han skal snart i gang med et fitnessforløb, som hans egen kommune tilbyder, og som han har meldt sig til ganske frivilligt.

Forandringerne tilskriver han først og fremmest, at hans arbejdsplads - Driftsbyen i Høje-Taastrup Kommune - sporede ham på rette vej, da han og kollegerne i 2018 blev tilbudt et sundhedstjek af ledelsen for at få nedbragt et voldsomt stigende sygefravær blandt de ansatte.

LÆS OGSÅ: Sundhedstjek reddede liv – nu gnasker specialarbejdere gulerødder i stedet for wienerbrød

Sundhedstjekket blev udført af speciallægeklinikken CardioLab, der arbejder med forebyggelse af livsstilssygdomme og blodpropper og har specialiseret sig i at hjælpe specialarbejdere og andre kortuddannede som Steen Bodenskjold med at opsøge behandling, hvis det er nødvendigt, og skabe sig en sundere livsstil.

Søde sager skiftet ud med citrusfrugter

Efter første sundhedstjek fandt Steen Bodenskjold ud af, at han havde type 2-diabetes, og i dag tager han tre piller om dagen, men sådan har det ikke altid været. 

- Før CardioLab gik jeg ikke til lægen, med mindre jeg havde ondt, og der kunne gå lang tid, hvor jeg ikke var der. Jeg besøgte måske lægen en gang om året, siger han.

I dag besøger Steen Bodenskjold jævnligt sin læge.

- Jeg bliver tjekket hver måned nu, og nogle gange kan det da være irriterende, men det er nødvendigt på grund af min blodtykkelse, siger han.

De søde sager har Steen Bodenskjold erstattet med appelsiner og andre frugter, og det har hjulpet ham med at tabe sig.

- Mine madvaner har ændret sig noget, og jeg er begyndt at spise flere grøntsager og fisk. Det har sat gang i mange ting, og der skal jo ikke meget til for at ændre på tingene, for det kræver jo ikke meget at skrælle et par gulerødder. Men man skal tage sig sammen, og det med motionen har været svært at komme i gang med, siger han.

Arbejdspladsen har været en stor hjælp

At lægge kosten om er svært for de fleste mennesker, men især specialarbejdere og kortuddannede mænd kæmper med sygdomme, tidlig død og usunde vaner. Senest viste et notat fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd fra januar 2019, at 30-årige mænd med en grundskoleuddannelse i gennemsnit kan forvente at leve 76 år, mens det blandt mænd med lange videregående uddannelser er 83,6 år.

Og det bliver ikke lettere, når man som Steen Bodenskjold også bor alene.

At det alligevel er lykkedes ham, tilskriver han ikke mindst de små ændringer, som Driftsbyen i Høje-Taastrup Kommune med hjælp fra CardioLab har gennemført i kantinen, hvor der i dag ligger gulerødder i stedet for wienerbrød på bordet, når de ansatte møder ind.

Jeg laver kun varm mad i weekenden. Men i hverdagen kan jeg til gengæld godt lide at spise æbler og frugt, og jeg kan godt spise gulerødder til morgenmad
Steen Bodenskjold, specialarbejder

For Steen Bodenskjold var det ikke nogen nyhed, at han bar rundt på et usundt korpus og andre helbredsproblemer. 

- Vi tykke mennesker ved jo godt, hvad der er usundt. Vi har fået det af vide hele livet, siger han.

Selv mener han ikke, at han er 'lægeforskrækket', men han ved alligevel godt, hvad det er, der holder mange mænd fra at opsøge egen læge og tage de første skridt ned ad en sundere livssti.

- Mange er jo bange, fordi de godt ved, at der er et eller andet galt. Men så længe de ikke får det bekræftet, er de jo ikke syge, siger han.

Vægten var det tydeligste problem, inden han konfronterede sine problemer og takkede ja til sundhedstjekket.

- Jeg kunne jo godt mærke, at jeg var blevet for tung, og at alting var blevet meget besværligt, siger han.

40 års arbejde sætter sine spor

Efter mere end 40 år på arbejdsmarkedet er et langt og tungt liv begyndt at sætte sig sine spor, og det kommer især til udtryk, når han arbejder.

- Når du er nede på knæ og skal op og ned i jordhuller hele dagen, og du måske går rundt i en gang mudder, trykker du jo dobbelt så hårdt ned som din makker, der er tyndere. Du hænger fast i alting, og man begynder at få gigt, siger han.

Steen Bodenskjold har fået gigt i tæerne, og så er der den 'almindelige slitage', som han kalder det.

- Jeg tager ikke smertestillende medicin pt., men man har jo altid ondt et eller andet sted. Lige nu er det i armen, hvor jeg svært ved det, når jeg skal løfte op sådan her til siden, siger han og demonstrerer, hvor smerten præcis rammer ham i armen.

Jeg skal i gang med spinning og konditionstræning med diætister og en fysioterapeut, der træner os
Steen Bodenskjold, specialarbejder

Andre gange rammer smerterne ham om natten.

Men Steen Bodenskjolds kamp mod kiloene og sygdomme foregår ikke kun på arbejdspladsen. Efter at han fik konstateret type 2-diabetes i 2018, fik han smerter i fødderne og blev sendt videre til undersøgelse på Steno Diabetes Center Copenhagen.

- De tjekkede min blodtykkelse, mit kolesteroltal og min urin, og de målte på mine øjne og fødder for at se, om blodet kommer helt ud. I dag står alt knivskarpt, siger han.

Har meldt sig til spinning

Kampen mod kiloene foregår også hjemme i privaten, hvor han forsøger at indføre nogle af de sundere kostvaner, som han har lært på jobbet.

- I hverdagen er det altid det lette, jeg laver, og der spiser jeg kun rugbrødsmadder. Jeg laver kun varm mad i weekenden. Men i hverdagen kan jeg til gengæld godt lide at spise æbler og frugt, og jeg kan godt spise gulerødder til morgenmad. I sidste uge havde jeg appelsiner med til morgenmad, siger han.

Sådan så menuen ikke ud i hverdagen for bare to-tre år siden.

- Førhen spiste jeg altid franskbrødsmadder til morgenmad, og jeg spiser da stadig franskbrød i weekenden, for man skal jo passe på, at det ikke bliver for surt, men her på arbejdet kan jeg lige så godt forsøge at holde det nede, siger han.

LÆS OGSÅ: Sundhedstilbud til kommunalt ansatte vinder frem: Psykologhjælp især populært

For nyligt meldte Steen Bodenskjold sig til løbende kontrol hos sin egen øjenlæge for at holde sin type 2-diabetes i skak, og i det nye år fortsætter han med at forfølge sine mål.

- Jeg skal i gang med spinning og konditionstræning med diætister og en fysioterapeut, der træner os. Hvor jeg samtidig skal lære mere om kost, og hvad det indeholder. Vi skal blandt andet ned i supermarkedet og lære at læse, hvad der står på madvarerne, siger han.

Han håber især at kunne nå ét mål.

- Jeg kunne godt tænke mig at komme ned på 120 kilo. Det burde kunne lade sig gøre, siger han.

Serie - Sundhed er det nye sort på arbejdspladsen

Læs tidligere artikler her: