Murer-Mette: Det er pinligt i dagens Danmark! 

Mette-top-top
1. jan. 2020 09.10
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

DET ER OP AD BAKKE, når man som kvinde gerne vil være håndværker - men det burde ikke være sådan i dagens Danmark. 

Historier som 18-årige Kirstines, som DR har beskrevet, er desværre mere reglen end undtagelsen! For da Kirstine søgte læreplads som tømrer - ja - så fik hun afslag efter afslag. Ikke fordi der ikke var arbejde nok, men fordi hun er kvinde.

NOGLE AF AFSLAGENE på ansøgningerne til en læreplads var i mine øjne med utrolig dumsmarte og sexistiske kommentarer såsom: 'Du kunne måske få en plads i køkkenet', eller at de kunne måske bruge Kirstine til julefrokosten.

Og som Kirstine selv har udtalt til DR, så var det kommentarer, som hendes mandlige medstuderende ikke får; den slags er mandlige håndværkere forskånede for.

Fordi en håndværker eller bare én, der kan lide at lave ting selv - ja HAN er en mand. Det er noget, som jeg ser, hører og ikke mindst mærker hver eneste dag.

Vi 'kønner' håndværkerfaget og har en forventning om, at kun mænd kan holde til at være eksempelvis murer eller tømrer. Bare det at interessere sig for håndværk betragtes som en mandeting.

FOR IKKE SÅ LANG TID SIDEN kom en nedbryder stolt og fortalte mig, at en kvinde havde søgt job hos ham.

Jeg svarede: 'Fedt, så ansatte du vel hende?'

Manden svarede: 'Nej, hun var sgu flot, men for spinkel'.

Jeg spurgte ham så: 'Ansætter du så heller ikke spinkle mænd?'

Og lidt undrende svarede han; 'Joo, det gør jeg da selvfølgelig.' 

DET ER FOR MIG skræmmende, at mange af os bevidst og ubevidst - ud fra ens køn - vælger at tro bedre om, hvad det andet menneske kan og skal.

For som jeg selv har erfaret i mine ti år som kvindelig murer, er det ikke vores køn, der bestemmer, om du er en dygtig håndværker, men din indstilling og nysgerrighed til at ville lære.

Og med det snævre syn på køn, vi har, så fravælger vi altså halvdelen af arbejdsstyrken i en tid, hvor der mangler håndværkere!

Fravælgelsen af kvinder i min branche handler for mig om, at for få forstår, hvad det har af konsekvenser at blive set som forkert og dårligt egnet på forhånd. Mange byggemarkeder forstår eksempelvis stadig ikke at være en medspiller for sådan nogle som Kirstine og mig selv.

Reklamerne, som byggemarkederne laver, er eksempelvis med til at skabe et ubevidst billede af, at det er mænd, som er håndværkere.

OG HVIS MAN vælger at forsøge sig med at ville være mangfoldig og byde os velkommen - så sker det igen på den der måde: 'Jo, lille pige kom her til os, så vil vi hjælpe dig'.

Så i stedet for at behandle alle mennesker forskelligt,  så er jeg på grund af mit køn sat i en situation og en følelse af, at jeg skal være taknemmelig for, at de inviterer mig til en del af festen.

Ord, værdier og de reklamer vi hører og ser, ja, det skaber den virkelighed,  som vi tror er rigtig.

Og det resulterer i, at Kirstine og jeg skal bruge endnu mere energi i vores hverdag på at vise vores værd og dagligt forsvare og forklare vores valg af uddannelse/job.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].