Jeg kaster op af stress

13. nov 2010, 22:45
Hovedstaden er i front med kvindelige iværksættere, men det er en hård branche.

Liv Stoltzner er skodesigner, iværksætter og selvstændig. En jobtitel, der ikke altid er lige nem at overskue.

"Jeg er altid på kanten af et sammenbrud, selv om jeg er et rigtig stærkt menneske," fortæller Liv Stoltzner.

Hun er indehaver af firmaet LS Design, der har skomærket Krambamboline. Men det er ikke nemt at få pengene til at slå til, når man er iværksætter.

"Jeg presser mig selv til det yderste. Også hvis det betyder, jeg ikke kan spise i tre uger. I en periode levede jeg af en snickers og to stykker pizza hver dag," siger Liv Stoltzner.

Presset tosse

Hun bruger al sin tid på at fremstille miljøvenlige sko fra en lille lejlighed i Vanløse, som hun siden sender til Portugal for at få produceret.

"Sådan en tosse som mig er virkelig udsat for stress. Når man har taget springet og har åbnet sin egen virksomhed, er der sgu langt ned. Faldskærmen har man ikke råd til. Jeg kan bare håbe, at jeg lander på noget blødt," siger Liv Stoltzner.

Hun er en af de 3,5 kvindelige iværksættere blandt 1.000 indbyggere i Region Hovedstaden, som giver en klar førsteplads i en ny opgørelse, som Erhvervs- og Byggestyrelsen har opgjort.

Flest kvindelige iværksættere i København

Opgørelsen viser, at hovedstaden har landets højeste andel af kvindelige iværksætter i forhold til antal indbyggere.

Væksthus Hovedstadsregionen forventer flere kvindelige iværksættere i fremtiden, men opfordrer samtidig til, at kvinderne smider forsigtigheden overbord og satser på vækst.

"Mange kvindelige iværksættere sikrer sig et solidt fundament i form af en uddannelse, inden de starter egen virksomhed. Samtidig er kvinder ofte velforberedte, økonomisk ansvarlige og meget mere realistiske end mænd. Men hvis kvinderne for alvor vil opnå vækst, skal de også lære at tage chancer," siger direktør Marlene Haugaard fra Væksthus Hovedstadsregionen.

Kaster op af stress

Og chancer er netop, hvad Liv Stoltzner har taget. Hun ville ikke være uden sin virksomhed, selv om det har konsekvenser.

"At være iværksætter er ligesom at køre Tour De France. Jeg tror heller ikke, cykelrytterne tager til familiefest bagefter. Nej, man kaster op af stress. Og hvis man ikke gør det, har man ikke givet sig nok," siger Liv Stoltzner.


Liv Stoltzner har en lille lejlighed i Vanløse, hvor hun arbejder. Stue er der ikke meget af. Til gengæld er der sko overalt. Sådan er tilværelsen nemlig, når man er iværksætter.

Iværksættere

Region Hovedstaden har landets største andel af kvindelige iværksættere for hver 1.000 indbyggere.

I hovedstadsområdet er tallet 3,5, mens landsgennemsnittet er 3,0.

Der er et stigende antal kvindelige iværksættere i perioden 2001-07, men der er stadig 2,5 gange flere mandlige iværksættere end kvindelige.

Det er iværksætteruge fra den 15. til den 21. november.

En af iværksætterne er skodesigner Liv Stoltzner, der er uddannet fra Cordwainers College, London College Of Fashion.

Hun er iværksætter med brandet: www.krambamboline.dk