Poul Erik Skov Christensen om Vognhjulspigerne:: Jeg har ikke hørt om en sag der gik så galt

21. dec 2009
3Fformand vil have medlemmet i centrum: De er fløjtende ligeglade med, hvilken lokalafdeling de er medlem af. Det rager dem.

"Det er pissedumt, at vi er havnet i sådan en situation!"

3F's forbundsformand, Poul Erik Skov Christensen, er ikke tvivl efter, at han i Avisen.dk har læst om "Vognhjulspigerne", der blev chikaneret af deres arbejdsgiver, snydt for løn og pension og til slut vandt sagen i Arbejdsretten.

For så at vente i to år, før de fik de penge, de var berettiget til. Smøleriet kunne de især takke 3F for.

"Det er så ærgerligt, at sagen sluttede sådan. Det kunne have været undgået ved skærpede procedurer, så medlemmerne ikke var faldet ned mellem to stole," siger han.

Pengene med det samme

Der er rettet op på noget af det, der gik galt for "Vognhjulspigerne" - vigtigst er, at 3F har besluttet, at medlemmerne skal have udbetalt erstatninger, før pengene er rullet ind på 3F's konto.

"Så kan vi udbetale deres penge med det samme, så de ikke skal gå til bankrådgiveren med hatten i hånden" siger Poul Erik Skov Christensen.

Han ser også gerne, at 3F indfører total åbenhed om sagsgangen. Så medlemmet kan følge sin sag gennem systemet og vide, hvem man skal henvende sig til.

Betalt de fede lønninger

Flere af kvinderne fra Vognhjulet har stillet spørgsmålstegn ved deres fortsatte medlemsskab af 3F. Bl.a. Hanne Lorenzen, som har været medlem, siden hun var 16. Det er nogen år siden, dengang hed det Skotøjsarbejdernes Fagforening, men nu har Hanne fået nok:

"I alle de år har jeg betalt deres (de ansatte og valgte i fagbevægelsen, red.) fede løn. Nu overvejer jeg at melde mig ind i den kristelige - de gør sgu nok lige så meget for mig som 3F. De har snart været lige så slemme som Mona."

Der skal ikke være diskussion om hjælp

"Hvad vil du sige til Hanne, Poul Erik Skov? Skal du ikke tage hende frygteligt alvorligt? Det er jo et kerne-medlem?"

"Jeg tager hende frygteligt alvorligt. Når vi har et medlem, som har ydet det, hun skal, nemlig betalt kontingent og så møder en sten på livets vej, så skal det ikke være diskussion, om vi kan hjælpe," slår formanden fast og tilføjer, at forbundet jo faktisk hjalp kvinderne et langt stykke ad vejen.

Hanne står ikke alene med sin trussel om at gå til de "gule" - det gør rigtigt mange lønmodtagere, og medlemstallet boomer hos f.eks. Det Faglige Hus. En af grundene er kontingentet størrelse:

Medlemmet i centrum

"Mange spekulerer på, hvordan de kan forbedre deres økonomi," siger Poul Erik Skov Christensen. Diplomatisk.

Og så peger han på sin egen vej:

"Det enkelte skal i centrum. De betaler kontingent for at få en ydelse og det er altså dem, der skal i centrum. Ikke os."

På 3F's kongres i 2007 gik Poul Erik Skov Christensen til kamp for mere ensartede forhold for medlemmerne - uanset om de bor i Thyborøn eller på Stevns. Det faldt mildest talt ikke i god jord overalt, men 3F har nu sat en række pilot-projekter i gang, som skal styrke medlemmets interesser på bekostning af det 'lokale selvstyre'. Ordet 'centralisme' ligger lige for - og det vedkender forbundsformanden sig gerne:

Fik nærmest røvfuld

"Jeg fik vel nærmest en røvfuld på kongressen og fik at vide, at jeg blandede mig i det lokale arbejde. Men medlemmerne er fløjtende ligeglade med, hvilken lokalafdeling de er medlem af. Det rager dem,"  siger Poul Erik Skov Christensen.

Et andet problem, set med forbundsformandens øjne er udskiftningen blandt tillidsfolkene. Der er simpelthen for få, der kan fortælle 'den gode historie' om fagbevægelsen:

De faglige kampe

"Vi skylder at træne vores nye tillidsrepræsentanter til at fortælle vores historie," siger han og får glød i øjnene og engagement i stemmen, når han læner sig frem og fortæller om de 100.000 på Christiansborg Slotsplads ved seneste forhandling om velfærdsreformen. Om kampen mod kvindehandel. Om kampen for at få anerkendt arbejdsskader. Om ....

"Ja, jeg kunne blive ved," siger han.

Engagementet slukkes dog effektivt, nærmest siver ud af ham, da det nyeste skud på den faglige himmel, "organisers", bliver nævnt. Han sukker helt træt og siger:

Pump cyklen og kom afsted!

"Det her er IKKE spor vanskeligt. Vi skal afsætte ressourcer til at vores tillidsfolk kan besøge og vejlede folk ude på arbejdspladserne – vi kan også besøge dem derhjemme, hvis det skal være!"

"Kald det, hvad fanden du vil. I bund og grund handler det om, at du som fagforening pumper cyklen og kommer ud og møder medlemmerne.”

Siger 3F-formanden. Og ligner en mand, der lige er blevet præsenteret for en gammel øl på en ny flaske.

 

"Vognhjulspigerne"

De ansatte på cafeteriaet Vognhjulet i Padborg fik to millioner kroner i erstatning efter at være blevet snydt og chikaneret af deres chef.

I fem kapitler har Avisen.dk fortalt om dramaet på truckercafeteriet ved grænsen og afsløret, hvordan fagforeningen og Arbejdstilsynet svigtede "Vognhjulspigerne".