Jeg gør det ikke længere gratis

5. aug 2011, 22:31
17årige Emma Nilsson har et job, som mange piger skriger efter. Hun bliver betalt for at gå i kjoler til tusindvis af kroner. Her fortæller hun om jobbet, fordommene og drømmen.

NAVN: Emma Nilsson

ALDER: 17

BOPÆL: Malmø

JOB: Model for det danske modelbureau 1.st Option Model Management

UDDANNELSE: Ingen formel uddannelse.

LØN: En af branchens velbevarede hemmeligheder. Emma Nilsson ønsker ikke at oplyse, hvad hun får i kroner og øre. ”Lønnen afhænger af jobbet, tidspunktet, og hvad dit bureau kan skaffe dig. Mange nye modeller arbejder for goodie bags og får ikke penge. Det vil jeg ikke længere, men det betyder, at jeg har færre shows," siger hun.

ARBEJDSTID: Varierer meget. Emma arbejder fuld tid under de københavnske modeuger og i sommerferien. Derudover tager hun ind i mellem fri fra gymnasiet, hvis der er et særligt godt job.

Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud?

”I dag var jeg oppe klokken fem for at nå min call time på det første show (07.30, red.). Når man kommer frem drejer det sig om at få sat hår, lagt makeup og de prøver, hvor vi bliver instrueret i, hvordan vi skal præsenterer mærket. Så handler det meget om at vente og være klar, hvis nogen skal bruge dig. Det er meget forberedelse for de 60 sekunder, du står foran publikum.”

Hvad når showet er overstået?

”Hvis det går over tid – det sker tit – får du travlt. Så skal du hurtigt videre til næste show. Er du sent ude, er der typisk fem personer omkring dig, der forsøger at gøre dig klar. Så handler det om at prøve at slappe af midt i virvaret.”

Hvordan er du endt i jobbet?

”En ven overbeviste mig om, at jeg skulle sende nogle billeder rundt til forskellige modebureauer. Jeg syntes, at det kunne være sjovt at se, om jeg kunne blive model. Allerede samme dag fik jeg svar. Så kom jeg til et møde, der endte med, at jeg fik en kontrakt. Det gik hurtigt.”

Handler arbejdet om at få brød på bordet eller hjerteblod?

”Jeg elsker mit arbejde, det er sjovt. Hvis jeg sammenligner det med de job, mine venner har, er det ret fancy, synes jeg.”

Hvad er det fedeste ved jobbet?

"Jeg får et kick ud af at gøre et godt stykke arbejde. Det er cool, når man kan se på billederne, at et fotoshoot er blevet godt. Så er det spændende, at man kommer ud i verden. Sidste sommer var jeg i Milano en måned. Det var fantastisk. I Milano er man omgivet af mode alle vegne. Det er stort, når man elsker mode.”

Hvad er en typisk reaktion, når folk hører, at du er model?

”Det kommer an på, hvem jeg taler med. Vennerne fra skolen siger: ’cool’. Voksne siger altid: ’Er det ikke en forfærdelig branche?’ og spørger, hvorfor jeg dog gør det. Heldigvis er de fleste nysgerrige.”

Følger der en livsstil med jobbet

”Ja, på en måde. Fordi man hele tiden skal markedsføre sig selv. Det føler jeg i hvert fald. Jeg er selvfølgelig nødt til at opføre mig ordentligt, for der er ingen, der hyrer en bitch to gange. Jeg har det også sådan, at jeg ikke vil gå og se sjusket ud. Man er nødt til at se godt ud og gå ordentligt klædt, det er en del af jobbet.”

Hvilke kvalifikationer skal man have for at lave arbejdet godt?

”En model skal nok først og fremmest være tålmodig, for der er meget ventetid. Og der kommer hele tiden folk og trækker i dig, ordner dit hår og lægger makeup. Det er en del af gamet, at du venter i timevis bag scenen, men kun er på i 60 sekunder.”

Hvordan lærer man at lægge ansigtet i de rette folder og undgå at snuble?

"Når man er ny, får man meget vejledning af sit bureau. Du får en del testfotos i starten, så du kan se, hvad du skal gøre. En gang har jeg prøvet at lære at gå rigtigt på catwalken. Det har alle brug for at lære. Der er ikke nogen, der er født til naturligt at gå på en catwalk. Men det meste har jeg lært ved at se på, hvad andre modeller gør."

Hvad er den største fordom om jobbet?

”At alle modeller er dumme og kun er gode til at være kønne. Det er ikke andet end en fordom. De piger, jeg møder på catwalken, går i gymnasium og studerer ligesom alle andre på deres alder. Det handler nok om, at mange ser det som et overfladisk arbejde.”

Hvad med fordommen om, at alle modeller sulter sig selv?

”Min første reaktion er: ’Bullshit’. Vi skal se sunde ud. Hvis du sulter dig selv hver eneste dag, vil du ikke se godt ud. Når det er sagt, så rammer det helt klart nogle modeller. Det er som i alle andre forhold: man er nødt til at passe på sig selv. Særligt, hvis man vil se god ud.”

Skal du være model resten af livet?

”Du kan ikke være model hele livet. Du er færdig som 22-årig. Men jeg vil gøre det så længe, jeg kan. Til sommer er jeg færdig med gymnasiet, så vil jeg prøve modeljobbet af fuld tid. Jeg har også et agentbureau uden for Danmark og håber at komme ud i verden. Så må vi se, om det går. Hvis jeg kan gøre det fuld tid, har jeg ikke planer om at studere videre med det samme.”

Karrierekikkerten

Vi drukner i portrætter af succesfulde forretningsmænd og magtfulde direktører. Men heldigvis er arbejdsmarkedet også befolket af andet end buldrende karrierekanoner. Avisen.dk bringer fra nu af jævnligt et portræt af en person, der har valgt et anderledes, fascinerende, underligt, frit, forargeligt eller helt fantastisk arbejdsliv.