Jeg gemmer to koteletter i fryseren

13. okt 2009
Før krisen havde hun hus, penge og job. Mød den nu fyrede alenemor, der kæmper for at beskytte børnene mod kreditorerne.

"Jeg ville ønske, vi kunne leve sådan her for evigt."

Havde det ikke været for finanskrise, en fyreseddel, overforbrug og en lige lovlig gavmild bankrådgiver, kunne Johanne Kjærgaards lille familie sikkert leve det liv, hun drømmer om.

Kun fordi, at den 35-årige alenemor er offer for krisen, har hun fået foræret en ellers ubetalelig gave: Muligheden for i efterårsferien at forkæle sine to børn med en ferie inklusive tivolibesøg, Halloween-gys og dejlig mad.

Vi er i den lille feriehytte på Karrebæksminde Feriecenter på det det smukke og vejrbidte Enø syd for Næstved.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

14 fattige eneforsørgere

Den humanitære organisation ASF-Dansk Folkehjælp har inviteret 14 fattige eneforsørgere med i alt 29 børn på et gratis ferieophold.

"Det sejt her. Og man kan spille fodbold hele tiden," jubler Johanne Kjærgaards fireårige søn, Kristian.

"Fordi man kan drikke sodavand," svarer hans søster, toårige Kirstine, da mor spørger, hvorfor det er sjovt at være på ferie.

"Det er skønt at komme lidt væk," siger Johanne Kjærgaard.

"Derhjemme i Haderslev arbejdede jeg som køkkenassistent, men blev fyret i august, fordi jeg var nødt til at blive meget hjemme hos Kirstine, der var syg," fortæller hun.

Hun er vred.

"Jeg var kun et nummer. Og levede man ikke op til produktionskravene, fik man sedlen."

Hun taler om den fyreseddel, der oveni gammel gæld og udgifterne som eneforsørger betyder, at hun står registreret som en dårlig betaler. Derfor kan hun ikke selv kan finansiere de familiære fornøjelser.

Dagpenge rækker ikke

I køkkenet tjente hun 11.300 kr. efter skat. Det kunne netop dække de faste udgifter. Det kan dagpengene langt fra

Hun erkender, at hun var naiv, da hun med med accept fra en velvillig bankrådgiver de første år efter årtusindeskiftet lånte  penge til forbrug - overforbrug, skulle det vise sig.

Forleden fik Johanne Kjærgaard i sin lejebolig besøg af en stævningsmand, der gik en kreditors ærinde. Og da hun for nylig ville skifte mobiltelefonabonnement, måtte en veninde kautionere for hende.

"Det er ydmygende. Jeg har søgt gældssanering, men har fået afslag - og besked på at søge igen i 2011. Der er længe til."

Aflagt tøj

Johanne Kjærgaard hjælper sin datter med at farvelægge en malebog, mens hun fortæller, at de begge er ligeglade med, at Kristine går aflagt tøj, som en veninde har foræret dem.

"Sådan et par slidte cowboybukser er da fine."

"Jeg handler i Aldi, sjældent i Føtex. Vi spiser ikke så meget kød, men det sker, at jeg køber fire koteletter på tilbud. Så spiser vi to og gemmer to i fryseren," siger hun.

Kristian og Kristine ser frem til et lidt uhyggeligt halloween-arrangement i aften. De ved ikke, at de skal have pandekager med is til dessert under fællesspisningen i aften.

De har en god appetit, for de er altid aktive, og går til dagligt til gymnastik.

Sparer på cigaretter

"Det skal de for alt i verden blive ved med. Og jeg vil stadig indbetale 100 kr. om måneden til deres konfirmation. Så sparer jeg hellere på cigaretterne - ryger tre pakker mindre om ugen," siger Johanne Kjærgaard.

På lørdag er en uges ferie slut. Hverdagen begynder. Johanne Kjærgaard skal i konkurrence med et stigende antal ledige søge job. Som hvad ved hun ikke.

Ferieophold

ASF-Dansk Folkehjælp arrangerer gratis ferieophold til bl.a. enlige forsørgere med børn, socialt udsatte familier og børn af alkoholikere.

Midlerne kommer fra uafhentede feriepenge fra Arbejdsmarkedets Feriefond.

Deltagere ansøger kommuner om at komme med.

Ferieopholdene er alkoholfri og arrangeres af frivillige.