Jeg er muligvis Danmarks dummeste kromutter

1. jan 2013, 06:00
I dag ser Danmarks første ecigaretbar dagens lys. Vi har besøgt barmutter og stamgæster på storrygerstedet, kort inden den sidste cigaret skodes.

"Jeg er enten Danmarks modigste kromutter - eller den dummeste!"

Pernille Soltau griner højt, men der er nervøsitet bag latteren.

Fra det nye år skifter Pernille Soltaus bar i Dragør, 'Gøg og Gokke', nemlig fra at være et hardcore rygersted til at være et røgfrit sted, som tilbyder elektroniske cigaretter.

En omvæltning, der kan give selv den mest garvede bartender sved i håndfladerne.

"Stamgæsterne er splittede. Nogle vil give det en chance, mens andre har meddelt, at de ikke vil komme her mere, så det bliver spændende, om vi kan løbe rundt. De næste tre måneder bliver en gyser," siger Pernille Soltau.

Det vil skræmme nogen væk

Lugten af røg kradser stadig i halsen. Det er en af de sidste dage i december.

Klokken har kun lige passeret middag, men den lille bar fyldes allerede godt op af stamgæster.

De fleste benytter lejligheden til at bappe godt igennem på cigaretterne, mens de endnu kan.

”Jeg kommer her, fordi jeg nyder at sidde og drikke en øl og ryge. Sådan har de andre gæster det også. Jeg er sikker på, at det her vil skræmme nogen væk. Spørgsmålet er, hvor mange,” siger 71-årige Niels Erik, stamkunde og storryger.

Det sved i øjnene at arbejde

Stedets fire rygende bartendere gik allerede for en måned siden over til elektronisk rygning, mens kunderne stadig suttede på Prince og Cecil. Medarbejderne er positive, men nervøse for, om det nye initiativ betyder, at baren mister kunder.

Tjener Tina Fabricius er glad for, at hendes arbejdsplads kvitter smøgerne.

”Jeg har selv længe gerne villet stoppe med at ryge, så det har givet mig sparket. Samtidig slipper jeg for kundernes røg. Tit sved det i øjnene, når jeg havde været på arbejde, og mit tøj stank,” siger Tina Fabricius.

"Så bliver kromutter gal!"

E-cigaretten har modtaget en del kritik fra blandt andet Kræftens Bekæmpelse. De ser hellere, at små barer som 'Gøg og Gokke' går over til at forbyde rygning uden samtidig at promovere e-cigaretter. Samtidig håber de, at den elektroniske cigaret i fremtiden bliver omfattet af rygeloven.

Det ser Pernille Soltau dog ikke som en realistisk mulighed. 'Gøg og Gokke' har nemlig i mange år været kendt som et tilflugtsted for rygere.

"Det er jo ikke sundt, det her. Men det er mindre usundt end at ryge," siger Pernille Soltau, mens hun vifter med en e-cigaret.

Hvad gør du, hvis de også forbyder e-cigaretter indendørs?

"Så vælter jeg Danmark fra en ende af! Nu må de altså komme med noget andet end forbud hele tiden. Så bliver kromutter gal!"