Vred EL-profil: S og SF svigter syge og handi­cappede

3. jun 2019

NU MÅ JEG HAVE LUFT! Jeg er simpelt hen så vred over den larmende tavshed fra forligspartierne bag reformen af førtidspension-fleksjob.

Jeg anklager disse partier for et kæmpe svigt over for de mange syge og handicappede, som rammes af Mette Frederiksens reform. Jeg taler om Socialdemokratiet, SF, Radikale, Venstre, Konservative og Liberal Alliance.

Jeg anklager især S og SF, fordi de har afvist muligheden for at gennemføre forbedringer sammen med Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Alternativet.

LÆS OGSÅ: Syge og handicappede bliver mishandlet af systemet!

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Forligspartierne har evalueret og evalueret på den reform i halvandet år. Men det eneste de er kommet med indtil nu, er en lille bitte lovændring om, at ressourceforløbene skal være ”relevante”. Tak for det!

Men det ændrer jo ikke på, at kommunerne stadig kan nægte førtidspension til mennesker med få timers eller minutters arbejdsevne, med henvisning til, at borgeren måske kan udvikle arbejdsevne ”på sigt”.

Med den begrundelse bliver syge og handicappede jaget ud i det ene ødelæggende forløb efter det andet, ofte på trods af lægernes advarsler. De seneste tal viser, at næsten 6.000 har været i ressourceforløb i mere end tre år til en lav ydelse, hvis de da ikke selv har betalt forløbet ved modregning for opsparet pension.

DETTE MARERIDT har stået på i mere end 6 år nu. I mange år forsøgte forligspartierne at skyde skylden på kommunerne. Men den undskyldning punkterede Ankestyrelsen. Kommunerne holder sig i det store og hele inden for lovens rammer. Og så peger pilen jo på dem, der har lavet loven.

Det fik vi også ministeren og forligspartierne til at indrømme for et års tid siden, takket være et massivt pres fra de sociale modstandsbevægelser og fra fagbevægelsen. Men hvor er de lovændringer, der kan forhindre kommunerne i at mishandle folk på den måde? Dem har vi stadig til gode.

LÆS OGSÅ: Blogger til forligskreds bag førtidspensionsreform: Har I virkelig stenhjerter?

Det mest fortvivlende er, at Socialdemokratiet og SF ikke har udnyttet mulighederne for at gennemføre nogle forbedringer, som kunne være trådt i kraft umiddelbart efter folketingsvalget.

Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Alternativet har hele tiden været klar til forhandlinger. Vore tre partier har f.eks. støttet de seks krav til ændring af reformen, som er stillet af 64 fagforbund og handicaporganisationer. Det drejer sig om en række krav, som vil give syge mennesker noget retssikkerhed, en mere tryg økonomi og et værn imod grov udnyttelse og nedværdigende behandling.

Jeg forstår simpelt hen ikke Socialdemokratiet og SF. Mette Frederiksen er ”oprigtigt ked af” hvordan det er gået med hendes reform. Hun har lovet at afskaffe ”sengepraktik”. SF støtter de seks krav fra fagbevægelsen. Alligevel klamrer de to partier sig til et forlig, hvor Venstre og Liberal Alliance har vetoret imod forbedringer af enhver art.

LÆS OGSÅ: I har ansvaret for at syge tvinges i skadelig arbejdsprøvning

Hvis Socialdemokratiet og SF ikke frigør sig fra det forlig inden folketingsvalget, så vil vi stå i samme situation efter valget. Så vil krav om reelle forbedringer blive afvist med, at det kan vi desværre ikke, fordi der er et forlig.

Er loyaliteten over for et forlig med højrefløjen virkelig vigtigere, end loyaliteten over for de mennesker, der lider under jeres forringelser, og som spejder i mørket efter et lille lys, der kan give dem håb om en værdig behandling?