Da Jan Høper rundede de 49 år, skulle der ske noget nyt. I 18 år havde han været på førtidspension. Arbejdet som bygningssnedker var nemlig for opslidende, og en skadet ryg bandt ham i systemet. Men så besluttede han at starte på en frisk rent karrieremæssigt.

- Bygningssnedker var fysisk hårdt, og efter få år fik jeg rigtig ondt i ryggen, siger Jan Høper og fortsætter:

- Jeg har været syg i 18 år, hvor jeg har været på førtidspension, og en dag syntes jeg, at der skulle ske noget.

I de 18 år som førtidspensionist var der tid til at overveje, hvilken uddannelse der ville være den bedste - og hvilken han rent fysisk ville kunne holde til. Valget faldt på automatiktekniker, og han endte med at få en læreplads hos medicinalindustrivirksomheden LEO Pharma.

LEO Pharma danner stadig rammen om hans hverdag i dag. Han er nu fastansat, og arbejdet består primært i at reparere gamle maskiner rent el-teknisk og programmere nye maskiners styringer.

Springet har han været glad for, og nu bliver det tilmed belønnet - under overværelse af dronningen.

Jan Høper var nemlig en af de svende, der fik æren af at hilse på dronningen på Københavns Rådhus tirsdag, da Håndværkerforeningen uddelte medaljer til dem, der leverede en særdeles veludført svendeprøve.

- Jeg er beæret over, at mit arbejde er blevet anerkendt. Det er dejligt, at man anerkender noget, der er blevet lagt så utrolig mange kræfter i, siger Jan Høper.

Fra kommunikation til kok

Jan Høper er ikke den eneste blandt de indstillede til Håndværkerforeningens medalje, som har valgt at skifte karrierespor.

Inden 31-årige Daniel Duffau-Rasmussen fra Frederiksberg gik i lære som kok, læste han kommunikation på RUC. Efter sin bachelor var han meget i tvivl om, hvorvidt han skulle fortsætte på kandidatuddannelsen, og han endte med at droppe det. I stedet blev han sidste år udlært kok fra Restaurant Le Sommerlier i København.

- Mad har altid været min helt store passion, så jeg besluttede mig for at gå i den retning alligevel, siger Daniel Duffau-Rasmussen.

Svendeprøven fyldte alt det sidste halve år af uddannelsen. Der blev trænet i køkkenet fra morgen til aften, husker Daniel Duffau-Rasmussen, der endte med at komme op i en perfekt oksestegning. Derfor var tirsdag også en speciel dag.

- Det er helt sikkert en stor ære at få lov til at komme ind og hilse på dronningen og få en medalje fra håndværkerforeningen, siger Daniel Duffau-Rasmusen og fortsætter med stolthed i stemmen:

- Det underbygger ligesom, at man har gjort noget rigtig undervejs på uddannelsen.

Der har aldrig hersket nogen tvivl om, at han tog den rette beslutning, da han skiftede det akademiske miljø ud med de store kogegryder.

- Jeg synes, det er vigtigt, at man prøver forskellige ting i løbet af sin karriere, så man hele tiden kan udvikle sig, siger Daniel Duffau, der i dag arbejder på en italiensk restaurant, der hedder Italo Disco.