Jan og Bent får flere gråhårede kolleger

22. apr 2012
Antallet af danskere over 55 år på arbejdsmarkedet stiger voldsomt. Det stiller krav til både virksomheder og seniorer.

På Assistens Kirkegård i København har Jan Bjerregaard og hans makker Bent Jensen travlt med i gang med at renovere to kapeller.

”Firmaet sendte os, fordi vi nok snart skulle herhen alligevel,” griner Jan Bjerregaard.

De er begge 58 år og tilhører dermed en gruppe på det danske arbejdsmarked, der bliver flere og flere af. På ti år er antallet af danskere over 55 år, der stadig arbejder, steget med 30 procent.

Det stigende antal gråhårede betyder, at hver femte arbejdende dansker nu er 55 år eller ældre.

Det viser en analyse, som Avisen.dk har foretaget på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Et stykke af vejen

Dermed er vi nået et stykke af vejen for at få folk til at arbejde længere. Men der er stadig et godt stykke vej endnu, hvis der skal være hænder nok, når de store årgange for alvor går på pension.

For hver 100 danskere mellem 55 og 64 år er det kun de 62, der arbejder eller er ledige. Resten er på en eller anden form for pension eller efterløn. Til sammenligning er det 85 ud af 100 blandt de 40 til 44-årige, der arbejder eller er ledig.

Kræver bedre arbejdsmiljø

Hvis flere skal arbejde længere, så kræver det ændringer på arbejdsmarkedet, mener Per Christensen, som er forbundssekretær i 3F.

”Det bliver endnu vigtigere, at arbejdsmiljøet er i orden, og at alle får mulighed for at få de nødvendige kompetencer til et langt arbejdsliv,” siger han.

En af vejene til et langt arbejdsliv kan være den nye seniorordning, som er en nyskabelse i de nye overenskomster, som netop er blevet stemt igennem.

Konkret giver ordningerne mulighed for, at alle over 60 år kan holde op med at spare op til pension og i stedet bruge de penge på at gå ned i tid.

Hvor omfattende ordningen bliver, er svært at sige. Hverken arbejdsgiverforeningen Dansk Industri, 3F eller Ældresagen kan sætte tal på.

På kirkegården

For de to håndværkere på Assistens Kirkegården, Jan Bjerregaard og makker Bent Jensen, er en seniorordningen ikke nok til at holde dem på arbejdsmarkedet.

De forventer, at gå på efterløn så snart de får muligheden.

”Jeg går af den dag, jeg kan. Det gør ondt i ben, ryg og arme. Jo flere skavanker, jo sværere bliver det også at finde nyt arbejde. Byggeriet er jo ikke noget socialkontor,” siger Jan Bjerregaard.

Jan Bjerregaard blev jord og beton-arbejder som 19-årig i 1973 og har arbejdet i byggeriet siden, mens makkeren Bent Jensen er udlært murer.

Halvandet år senere

Hvor de tidligere kunne være gået på efterløn som 60-årige, betyder den nylige reform, at de må vente til de bliver 61 og et halvt år.

Hos 3F forstår Per Christensen fint, at nogle af hans medlemmer går på efterløn så snart muligheden byder sig.

”Jeg synes, de folk, der kan blive, skal blive. Men når det er sagt, så er nogle af vores medlemmer slidt godt og grundigt ned,” siger Per Christensen.

Så mange er arbejdsklare

Der er stor forskel på, hvor mange der er i arbejde eller er klar til at tage et i forskellige aldersgrupper.

25-29 år 74%
30-34 år 82%
35-39 år 85%
40-44 år 85%
45-49 år 84%
50-54 år 82%
55-59 år 79%
60-64 år 46%