Jan må leve uden penge 3 måneder om året

3. dec 2010, 11:00
Dagpengesystemet er så stramt, at udendørsarbejdere risikerer at leve af ingenting i tre måneder hvert år.

Vinden suser om ørerne. Frosten gnaver i fingrene. Jan Klitgård træder fra den tynde jernstige op på taget af Sundbyhallen på Amager i København. Han skal lægge tagpap.

Jan Klitgård er 48 år og tagdækker. Men det bliver en kort dag. Med al den kulde og sne er det umuligt at lægge tagpap uden at ødelægge taget. Derfor sender hans chef ham ned fra taget igen og hjem på vejrlig, som det hedder.

Men regeringens stramme dagpengeregler betyder, at han kan se frem til at gå ned i årsløn, når mester sender ham på vejrlig.

"Får jeg mindre i årsløn, frygter jeg, at jeg må gå fra hus og hjem, fordi jeg har for lidt til huslejen," siger Jan Klitgård.

Systemet og vejret hårde ved arbejdere

Før i tiden kunne han få supplerende dagpenge, hver gang mester sendte ham hjem på grund af dårligt vejr.

I dag har han et maksimum på 30 uger på to år.

"De er hurtigt brugt med det vejr, vi har i Danmark. Får vi en lige så hård vinter som sidste år, risikerer jeg ingen indtægt at få til efteråret, hvis det siler ned til den tid," siger Jan Klitgård.

Flere erhverv ramt af stramme regler

Han er ikke den eneste arbejder, der kan se frem til en lavere indtægt end tidligere på grund af stramme dagpengeregler.

"Hele fiskeriet er afhængige af supplerende dagpenge, når vejret er dårligt. Det samme gælder gartnerne, nogle byggearbejdere, brolæggere og landbrugsarbejdere," fortæller faglig sekretær i Bygge-, Jord- og Miljøafdelingen hos 3F, Helge Hansen.

Læs også: Arbejdere må leve af friværdien i snestorm