Jagten på den forsvundne email

27. jan 2010
LOsekretær undsiger Aurvig: Jeg sagde ikke noget

Efter to intense dage med vidne-afhøringer er parternes advokater gået hjem for at forberede morgendagens procedure. Med i bagagen er de mange vidneafhøringer, hvor LO's top over en kam har undermineret det, som Tine Aurvig-Huggenberger har afgivet forklaring om. Men bagagen indeholder også det, der er til Aurvig-Huggenbergers fordel -bl.a. den forsvundne e-mail.

Et af de centrale punkter er de interne drøftelser af den lukrative tilsagnspension. Her sagde Tine Aurvig, at Harald Børsting og Marie-Louise Knuppert var enige i hendes fortolkning af pensionen:

Undersøgte det i 2003/2004

Nemlig som et tilsagn om at man som 62-årig vil få 2/3 af sin LO-løn. Eneste krav er, at man har været ansat i tyve år.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

I går underminerede Harald Børsting den forklaring i vidneskranken, da han forklarede, at han havde haft den opfattelse tilbage i 90'erne, men efter at have undersøgt det, mente han det ikke efter 2003/2004.

Næstsidste vidne i dag, LO-sekretær Marie-Louise Knuppert, støttede op om sin formand, da hun gav sin version af, hvad hun selv, Tine Aurvig-Huggenberger og Harald Børsting havde ment om pensionen tidligere:

For godt til at være sandt

"Midt i 90'erne sagde Hemmingsen (LO's tidl. hovedkaserer, red.) til os, at man godt kunne få pension, selvom man ikke længere var ansat i LO. Det var helt uformelt, i en kaffepause og holdningen var, at det da næsten var for godt til at være sandt."

"Så både Harald, Tine og jeg havde den opfattelse, fordi Hemmingsen havde sagt det. Men vi havde ikke gjort noget ved det, vi havde ikke fået noget på skrift."

Op i ledelsen

Gennem årene blev der af og til talt om emnet - oftest uformelt, men i 2007 kom det op på et ledelsesmøde. I følge Tine Aurvig-Huggenberger var både Harald Børsting og Marie-Louise Knuppert enige med hende - men sådan husker Knuppert det ikke:

"Jeg sagde ikke noget. Hans (Jensen, red.) sagde at sagen måtte gå i hovedbetyrelsen. Harald var den eneste, der havde spurgt pensionskassen og her var svaret, at når man stoppede i LO, holdt indbetalingerne op."

Så sjovt er det heller ikke ...

Det var næsten stikordet til dagens sidste vidne, Niels Bonø fra Pension Danmark. Det var nemlig ham, Harald Børsting henviste til i sin vidneforklaring - det var ham, Børsting spurgte for at få rede på pensions-forvirringen tilbage i 2003/2004.

Derfor skrev han en e-mail til Niels Bomø, som havde været i LO, men nu var blevet ansat i pensionsselskabet. Børsting ville vide, om det virkelig var nok at have tyve års anciennitet i LO for at få den gode pension?

"Jeg fik en mail fra Bonø, hvor han skrev, at nu havde han undersøgt det og 'så sjovt var det altså heller ikke'. Jeg kan huske, at han skrev noget i den retning," siger Harald Børsting i retten tirsdag.

Det erindrer jeg ikke

Det kan Niels Bonø ikke huske:

"Jeg har ingen erindring om, at jeg har tilsendt en mail til Harald," siger Niels Bonø og afviser, at han på nogen måde er ekspert indenfor området:

"Hvis jeg havde sendt en mail med en fortolkning, ville jeg være gået til andre i huset og sendt deres fortolkning," sagde han.

Den forsvundne e-mail har været genstand for en større eftersøgning. LO har eftersøgt den internt, men serveren på Islands Brygge gemmer ikke på den. LO har også bedt Pension Danmark om at eftersøge det - men også uden held.

Og Niels Bonø benægter at have skrevet den.

 

Striden om pensionen

Avisen.dk's politiske redaktør, Elisabet Svane, rapporterer løbende fra retssagen om Tine Aurvig-Huggenbergers pension.

Den tidligere næstformand i LO har stævnet LO og krævet, at LO indbetaler pension til hende frem til hun fylder 62 år.

Tine Aurvig-Huggenberger blev tillidsvalgt i LO i 1995 og fik her tilkendt en såkaldt tilsagnspension. Udover sin almindelige pension. Tilsagnspensionen betyder, at man ved pensionering oppebærer 2/3 af den løn, man havde som f.eks. næstformand. Et samlet beløb for Tine Aurvig-Huggenberger på mellem 6 og 8 mio. kr.

Stridens kerne er: Skal Tine Aurvig-Huggenberger stadig have disse penge udbetalt, selvom hun stoppede i LO i 2007, da hun tabte kampen om formandsposten.

I pensionsterminologi er det ordet 'afgang", der er stridens kerne: Betyder "afgang", som er det, der udløbser pensionen, afgang til pension eller kan det også betyde "afgang" til andet arbejde.

Tine Aurvig-Huggenberger var 44 år, da hun forlod LO. Vinder hun retssagen, skal LO udbetale pension til hende i 18.

Tine Aurvig-Huggenberger kræver, at hun, når hun fylder 62 år, får 2/3 af det, en LO- næstformand får på det tidspunkt. Alternativt kræver hun, at hun får 2/3 af den løn, en LO-formand fik i oktober 2008. Og er retten ikke enig idet, er tredje krav et beløb på mellem 2,2 mio. kr. og 3,9 mio. kr. indsat på Tine Aurvig-Huggenbergers pension.

LO kræver frifindelse og har som påstand, at tilsagnet kun gælder, når man går direkte på pension fra LO.